Plien van Bennekom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Plien van Bennekom
Plien van Bennekom (links) en Bianca Krijgsman in 2012.
Plien van Bennekom (links) en Bianca Krijgsman in 2012.
Algemene informatie
Geboren Baarn, 20 maart 1971
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) actrice en cabaretière
Jaren actief 1993 - heden
Bekend van Plien en Bianca, Zaai
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Plien van Bennekom (Baarn, 20 maart 1971) is een Nederlands actrice en cabaretière. Samen met Bianca Krijgsman vormt ze het cabaretduo 'Plien en Bianca'.

Biografie[bewerken]

Van Bennekom hield zich al jong bezig met toneel en muziek. Gedurende haar middelbareschooltijd deed ze aan jazzballet, maakte deel uit van een koor en had pianoles. Nadat ze een optreden van Brigitte Kaandorp meemaakte besloot ze om na het atheneum naar de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam te gaan. Daar ontmoette ze Krijgsman, ze studeren beiden af in 1993 in een lichting met onder anderen Acda en de Munnik, Lucretia van der Vloot en Ellen ten Damme.

Samen met Krijgsman maakte ze de succesvolle televisieserie Zaai bij de VPRO. De serie leidde uiteindelijk tot de theatervoorstelling Biks, die hun grote doorbraak zou worden. Samen met Owen Schumacher en Paul Groot speelden ze in het theaterprogramma Stessen. Daarnaast deed Van Bennekom mee in de musicals 'Willeke' en 'Carlie'. Sinds 2004 maakt ze deel uit van de cabaretiers in het satirisch programma Koefnoen. Vanaf 2011 is Van Bennekom te ook zien in het satirische Vara-programma Kanniewaarzijn, waarin zij verschillende typetjes speelt.

Van Bennekom en haar echtgenoot hebben samen twee zoons en een dochter. Ze is een nicht van actrice Annick Boer.

Programma's[bewerken]

Imitaties en typetjes[bewerken]

Imitaties[bewerken]

Typetjes[bewerken]

  • Presentatrice 'Hallo Heiland'
  • Presentatrice 'Feitje Ampersand'
  • Monique in 'Joris en Monique'
  • Dorine in 'Welkom in de Gouden Eeuw' - 'Welkom bij de Romeinen' - 'Welkom in de IJzeren Eeuw' - 'welkom in de jaren 60'

Filmografie[bewerken]