Maestro (televisieprogramma)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maestro
Presentatie Frits Sissing
Jury Vincent de Kort (2016–heden)
Isabelle van Keulen (2012–heden)
Dominic Seldis (2012–heden)
Otto Tausk (2012, 2014)
Tania Kross (21 februari 2016)
Muziek Holland Symfonia (2012, 2014)
Orkest van het Oosten (2016, 2017)
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 8 november 2012
Seizoenen 4
Netwerk of omroep AVRO (S1), AVROTROS (S2–heden)
Zender Vlag van Verenigd Koninkrijk BBC
Vlag van Nederland NPO 1
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Maestro is een van oorsprong Brits amusementsprogramma van de BBC. Het programma wordt ook in Nederland uitgezonden; de Nederlandse versie wordt gepresenteerd door Frits Sissing. Producent is Tuvalu Media (Taco Zimmerman & Remco van der Kruk).

Programmaformule[bewerken]

Acht bekende Nederlanders zonder dirigeerervaring nemen het tegen elkaar op. Er is een jury bestaande uit drie leden en ook de leden van het orkest maken een keuze. Er zijn acht afleveringen waarin telkens een kandidaat afvalt. In de finale dient iedere kandidaat het eerste deel van de vijfde symfonie van Ludwig van Beethoven te dirigeren, naast een stuk naar eigen keuze.

De kandidaten werden in 2012 en 2014 begeleid door het orkest Holland Symfonia dat vanaf 2014 Het Balletorkest heet. De Concertmeester van dit orkest was in het eerste seizoen Tinta Schmidt von Altenstadt. Sinds 2016 worden ze door het Orkest van het Oosten begeleid.

Jury[bewerken]

 • Otto Tausk, chef-dirigent van het orkest Holland Symfonia, tevens juryvoorzitter. Hij beoordeelde in 2012 en 2014 de kandidaten op hun dirigeerprestaties.
  • Vincent de Kort nam in het derde seizoen (2016) de rol van Otto Tausk over.
 • Isabelle van Keulen, violiste. Zij beoordeelt de kandidaten vanuit haar perspectief als soliste.
  • Op 21 februari 2016 kon Isabelle van Keulen wegens een drukke agenda niet jureren. Haar taak werd op deze datum eenmalig waargenomen door operazangeres Tania Kross.
 • Dominic Seldis, contrabassist. Hij beoordeelt de kandidaten vanuit zijn expertise als orkestlid. Het jureren is hem bekend. Hij was ook jurylid bij het gelijknamige Engelse televisieprogramma van de BBC.

Seizoen 2012[bewerken]

Het eerste seizoen werd uitgezonden door de AVRO, van 8 november tot en met 27 december 2012.

Deelnemers[bewerken]

In het eerste seizoen deden acht kandidaten mee. De finale werd gewonnen door Lenette van Dongen. Hieronder volgt een overzicht van het spelverloop.

De kandidaten werden onderverdeeld in twee groepen die werden gecoacht door twee ervaren vakmensen. Micha Hamel (Nederlands componist, dirigent en dichter) nam Catherine Keyl, Michiel Romeyn en Kleine Viezerik onder zijn hoede. Henrik Schaefer (chef-dirigent van Wermland Opera in Zweden en eerste gastdirigent van het Hiroshima symfonieorkest in Japan) begeleidde Lenette van Dongen, Tanja Jess, Wolter Kroes en Joep Sertons tijdens dit seizoen.

Positie Naam Aflevering
1 2 3 4 5 6 7 8
1 Lenette van Dongen **
2 Tanja Jess
3 Kleine Viezerik
4 Wolter Kroes
5 Michiel Romeyn
6 Catherine Keyl
7 Joep Sertons
8 Brecht van Hulten

Legenda:

     Kandidaat is nog in het spel.
     Kandidaat is afgevallen.

** Rechtstreeks door naar de finale

Afleveringen[bewerken]

Aflevering een en twee hadden beide de titel "Geschiedenis van de klassieke muziek". Hierin werden acht stukken uitgevoerd. In de eerste aflevering waren dit de Bolero van Maurice Ravel door Lenette van Dongen en Wolter Kroes; An der schönen blauen Donau van Johann Strauss jr. door Michiel Romeyn en Tanja Jess; de Ridderdans uit Romeo en Julia van Sergej Prokofjev door Brecht van Hulten en Joep Sertons, en de ouverture tot Carmen van Georges Bizet door Catherine Keyl en Kleine Viezerik.

Brecht van Hulten moest de eerste aflevering het spel verlaten, zij zat samen met Michiel Romeyn in de gevarenzone.

In de tweede aflevering dirigeerde Wolter Kroes de ouverture tot Wilhelm Tell van Gioacchino Rossini; Kleine Viezerik kreeg Morgenstimmung uit de Peer Gyntsuite van Edvard Grieg toegewezen; Lenette van Dongen deed de Dans nr. 5 van Johannes Brahms; Catherine Keyl deed de Second Waltz van Dmitri Sjostakovitsj; Joep Sertons dirigeerde de ouverture tot Le Nozze di Figaro van Wolfgang Amadeus Mozart; de Sabeldans uit Gajaneh van Aram Chatsjatoerjan werd door Tanja Jess gedirigeerd en Michiel Romeyn dirigeerde In de hal van de Bergkoning van Edvard Grieg.

Joep Sertons werd door het orkest weggestemd. Hij had samen met Michiel Romeyn de minste punten.

Beroemde filmmuziek stond centraal in de derde aflevering. Hiervoor kregen de kandidaten achtergronden van Leopold Witte zowel over de inleving als over expertise in filmmuziek.

De themamuziek uit Star Wars, gecomponeerd door John Williams, werd door Tanja Jess gedirigeerd; de titelsong uit Soldaat van Oranje van Rogier van Otterloo door Kleine Viezerik; Catherine Keyl dirigeerde Also sprach Zarathustra uit 2001: A Space Odyssey van Richard Strauss; het Love Theme uit The Godfather van Nino Rota werd door Michiel Romeyn gedirigeerd. Lenette van Dongen dirigeerde Schindler's List (eveneens van John Williams) en Wolter Kroes deed de Walkürenrit uit Apocalypse Now van Wagner.

In deze aflevering belandden Catherine Keyl en Wolter Kroes in de gevarenzone. Eerstgenoemde werd eruit gestemd.

In de vierde aflevering moest ook een koor gedirigeerd worden. Michiel Romeyn kreeg O Fortuna uit Carmina Burana van Carl Orff; Tanja Jess dirigeerde Lacrimosa uit het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart. Het Slavenkoor uit Nabucco van Giuseppe Verdi werd toegewezen aan Wolter Kroes; Ode an die Freude uit Symfonie nr. 9 van Ludwig van Beethoven werd onder leiding van Lenette van Dongen ten gehore gebracht. Kleine Viezerik dirigeerde Dies Irae uit de Messa da Requiem van Giuseppe Verdi.

Michiel Romeyn werd weggestemd door het orkest. Lenette van Dongen, die ook in de gevarenzone zat, mocht blijven.

In de vijfde aflevering dirigeerden de overgebleven kandidaten twee muziekstukken. Zij werden bij één van die stukken begeleid door een solist, te weten bandoneonist Carel Kraayenhof of violiste Simone Lamsma.

Wolter Kroes dirigeerde Libertango van Ástor Piazzolla met Carel Kraayenhof en Ouverture 1812 van Tsjaikovski. De Nacht op de Kale Berg van Moessorgski en Adiós Nonino van Ástor Piazzolla met Carel Kraayenhof werden door Kleine Viezerik geregisseerd. Tanja Jess dirigeerde de Csárdás van Vittorio Monti met Simone Lamsma en Danse Infernale uit De vuurvogel van Stravinsky. Gedirigeerd door Lenette van Dongen werden Symfonie nr. 9 Uit de nieuwe wereld van Dvořák en Zigeunerweisen van Pablo de Sarasate met Simone Lamsma.

Wolter Kroes werd weggestemd. Hij zat samen met Kleine Viezerik in de gevarenzone.

Het thema van de zesde aflevering was "Van Broadway tot Hollywood". De kandidaten werden in een van de twee stukken begeleid door een vocalist te weten Pearl Jozefzoon, Joke de Kruijf of Wouter Hamel. Het combo van Cor Bakker was voor deze aflevering toegevoegd aan het orkest.

Kleine Viezerik begon met Goldfinger uit de gelijknamige James Bondfilm van John Barry met Pearl Jozefzoon en dirigeerde later in de uitzending het thema van The Phantom of the Opera van Andrew Lloyd Webber. Lenette van Dongen waagde zich aan Jesus Christ Superstar en aan Denk aan mij uit The Phantom of the Opera met Joke de Kruijf; beide stukken zijn eveneens gecomponeerd door Webber. Tanja Jess deed Summertime uit Porgy and Bess van George Gershwin met Wouter Hamel en Mambo uit West Side Story van Leonard Bernstein.

In deze aflevering viel niemand af. Lenette daarentegen ging rechtstreeks door naar de finale.

In de zevende aflevering stond de opera centraal. De overgebleven drie kandidaten dirigeerden ieder twee muziekstukken: een aria gezongen door mezzospraan Tania Kross en een ouverture.

Lenette van Dongen dirigeerde alleen een aria, aangezien zij al door was naar de finale – dit was Che faro senza Euridice uit Orfeo ed Euridice van Christoph Willibald von Gluck met Tania Kross. Tanja Jess dirigeerde de Habanera uit Carmen van Georges Bizet met Tania Kross, alsmede de ouverture tot Die Fledermaus van Johann Strauss jr.. O mio babbino caro uit Gianni Schicchi van Giacomo Puccini met Tania Kross werd door Kleine Viezerik gedirigeerd, evenals de ouverture tot De barbier van Sevilla van Gioacchino Rossini.

Tanja Jess ging met 72% van de stemmen van het orkest door naar de finale.

Voorafgaand aan de achtste aflevering (tevens finale) waren de finalisten naar Chicago vertrokken voor een masterclass.

Tanja Jess regisseerde Land of Hope and Glory uit de Pomp and Circumstance Marche nr. 1 van Edward Elgar en de vijfde symfonie van Ludwig van Beethoven. Dit muziekstuk werd ook door Lenette van Dongen gedirigeerd en daarnaast An der schönen blauen Donau van Johann Strauss jr..

Lenette van Dongen kreeg van de jury 57 punten, Tanja Jess 56. De televisiekijkers mochten ook stemmen. In afwachting van deze stemmen dirigeerden de afgevallen kandidaten Catherine Keyl, Wolter Kroes, Michiel Romeyn, Joep Sertons en Kleine Viezerik in estafette de Radetzkymars van Johann Strauss sr.

Winnares[bewerken]

De kijkers kozen met 59% van de stemmen voor Lenette – 41% van de stemmen ging naar Tanja. Deze stempercentages werden opgeteld bij de jurypunten. Met 57+59=116 punten won Lenette van Dongen de gouden baton.

Seizoen 2014[bewerken]

Het tweede seizoen liep van 30 oktober tot en met 18 december 2014, ditmaal uitgezonden door de AVROTROS, op NPO 1.

Deelnemers[bewerken]

In 2014 namen de volgende kandidaten deel aan het programma:[1]

Positie Naam Aflevering
1 2 3 4 5 6 7 8
1 [[Spike]]
2 Carlo Boszhard
3 Marlies Dekkers
4 Lucille Werner
5 Oscar Hammerstein
6 Sylvana Simons
7 Frans Duijts
8 Susan Smit

Thema's[bewerken]

De acht afleveringen hadden de volgende thema's:[2]

 1. Vuurdoop
 2. Basistechniek
 3. Actie en reactie
 4. Emotie in filmmuziek
 5. Koor en symfonisch vuurwerk
 6. Soul en musical
 7. Technische uitdaging en eigen keuze
 8. De finale

Winnaar[bewerken]

Spike werd de winnaar van Maestro 2014.

Seizoen 2016[bewerken]

Op 17 januari 2016 startte het derde seizoen. De finale was op 6 maart 2016

Deelnemers[bewerken]

In 2016 namen de volgende kandidaten deel aan het programma:[3]

Positie Naam Aflevering
1 2 3 4 5 6 7 8
1 Leona Philippo
2 Daan Boom
3 Karin Bloemen
4 René Froger
5 Aaf Brandt Corstius
6 Marlou van Rhijn
7 Ferry Doedens
8 Patrick Stoof

Legenda:

     Kandidaat is nog in het spel.
     Kandidaat is afgevallen.

Winnares[bewerken]

Winnares van Maestro 2016 werd Leona Philippo.

Seizoen 2017[bewerken]

Met seizoen vier vond voor het eerst een seizoen plaats zonder een jaar over te slaan. Acht afleveringen werden wekelijks uitgezonden vanaf zondag 29 oktober 2017, met de finale op zondag 17 december 2017. De opnamen vonden plaats in de Philharmonie Haarlem.

Deelnemers[bewerken]

In 2017 doen de volgende kandidaten mee.

Resultaten[bewerken]

Positie Naam Aflevering
1 2 3 4 5 6 7 8 *
1 Maartje van de Wetering 23 20 30 24 54 54 55 J59+O18+P61=138
2 Hadewych Minis 21 26 26 18 57 54 59 J55+O17+P39=111
3 Dave von Raven 11 19 24 19 42 52 40
4 Ruud Feltkamp 18 21 18 22 39
5 Waldemar Torenstra 14 20 21 12
6 Remy Bonjasky 17 18 11
7 Patricia Paay 13 14
8 Janny van der Heijden 10

Legenda:

     Kandidaat is nog in het spel.
     Kandidaat is afgevallen.
*J=jury, O=orkest, P=publiek

Afleveringen[bewerken]

Aflevering één was getiteld "De vuurdoop". De kandidaten kregen bladmuziek en baton, bereidden zich zelfstandig voor, en werden zonder begeleiding voor het orkest gezet. Zij dirigeerden achtereenvolgens: Hongaarse dans nr. 5 van Brahms (Waldemar Torenstra), Cancan uit de opera La belle Hélène van Offenbach (Maartje van de Wetering), Tico Tico van Zequinha de Abreu (Dave von Raven), The Second Waltz van Sjostakovitsj (Hadewych Minis), de Sabeldans van Chatsjatoerjan (Remy Bonjasky), thema uit Het zwanenmeer van Tsjaikovski (Janny van der Heijden), Bolero van Ravel (Ruud Feltkamp) en Trepak uit De notenkraker van Tsjaikovski (Patricia Paay).

Aflevering twee: "Basistechniek". De kandidaten kregen hun eerste coaching. Zij dirigeerden achtereenvolgens: de Comedians' Galop van Kabalevski (Hadewych Minis), In de hal van de Bergkoning uit de Peer Gyntsuite van Grieg (Waldemar Torenstra), de Canon van Pachelbel (Patricia Paay), het Adagio uit Spartacus (thema van The Onedin Line) van Chatsjatoerjan (Ruud Feltkamp), de Ouverture tot Die Fledermaus van Johann Strauss jr. (Maartje van de Wetering), de Ouverture tot Der Freischütz van Weber (Remy Bonjasky) en de Finale van de ouverture tot Wilhelm Tell van Rossini (Dave von Raven).

Aflevering drie: "Filmmuziek". De kandidaten kregen de opdracht, zo goed mogelijk hun emoties over te brengen. Zij dirigeerden achtereenvolgens: Sunrise uit Also sprach Zarathustra (thema van 2001: A Space Odyssey) van Richard Strauss (Hadewych Minis), thema uit Love Story van Francis Lai (Remy Bonjasky), thema uit Jaws van John Williams (Dave von Raven), muziek uit Looney Tunes van Cliff Friend en Dave Franklin (Maartje van de Wetering), thema uit Forrest Gump van Alan Silvestri (Ruud Feltkamp) en The Imperial March uit Star Wars van John Williams (Waldemar Torenstra).

Aflevering vier: "Symfonie". Maartje van de Wetering dirigeerde "Uit de nieuwe wereld" van Antonín Dvořák. Waldemar Torenstra dirigeerde de 40e symfonie van Wolfgang Amadeus Mozart. Ruud Feltkamp dirigeerde de Symphonie fantastique van Hector Berlioz. Hadewych Minis dirigeerde de derde symfonie van Johannes Brahms. Dave von Raven dirigeerde de Italiaanse symfonie van Felix Mendelssohn Bartholdy.

Aflevering vijf: "Opera". Iedere kandidaat dirigeerde twee stukken, een met koor en een met solisten. Maartje van de Wetering dirigeerde de Bruiloftsmars uit Lohengrin van Wagner en het Papageno Papagena duet uit Die Zauberflöte van Mozart. Hadewych Minis dirigeerde de Mars van de toreadors uit Carmen van Bizet en Figaro's aria uit De Barbier van Sevilla van Rossini. Dave von Raven dirigeerde het Drinklied uit La traviata van Verdi en Koningin van de Nacht uit Die Zauberflöte van Mozart. Ruud Feltkamp dirigeerde het Slavenkoor uit Nabucco van Verdi en Casta diva uit Norma van Bellini.

Aflevering zes, de eerste halve finale: "Symfonische popmuziek en een medley met zangsolisten". Het Orkest van het Oosten was daartoe aangevuld met het combo van Cor Bakker. Maartje van de Wetering dirigeerde de Bohemian Rhapsody van Queen en een ABBA-medley gezongen door Anouk Maas en Charly Luske. Hadewych Minis dirigeerde Purple Rain van Prince en een Elvis Presley-medley gezongen door George Baker. Dave von Raven dirigeerde Viva la vida van Coldplay en een André Hazes-medley gezongen door Martijn Fischer.

Aflevering zeven, de tweede halve finale: "Pianoconcert en symfonisch werk". Als solist bij de pianoconcerten trad de Franse pianist Simon Ghraichy op. Hadewych Minis dirigeerde het pianoconcert van Edvard Grieg en de Walkürenritt uit Die Walküre van Richard Wagner (thema van de film Apocalypse Now). Maartje van de Wetering dirigeerde het eerste pianoconcert van Tsjaikovski en De grote poort van Kiev uit Schilderijen van een tentoonstelling van Moessorgski. Dave von Raven dirigeerde Rhapsody in Blue van Gershwin en España van Emmanuel Chabrier.

Aflevering acht – de finale. Beide finalistes dirigeerden de vijfde symfonie van Beethoven en een stuk naar eigen keuze. Voor Hadewych Minis was dat de Danse macabre van Camille Saint-Saëns; Maartje van de Wetering koos voor Mambo uit de West Side Story van Leonard Bernstein. Behalve de jury (J) gaven ook het orkest (O) en het publiek (P) punten.

Winnares[bewerken]

Winnares van Maestro 2017 werd Maartje van de Wetering. In de finale won zij met 138 tegen 111 punten.

Dirigeren doe je zo[bewerken]

Naast de afleveringen op televisie kon men, tijdens het eerste seizoen, via een webcursus zelf leren dirigeren. De cursus werd gepresenteerd door Roland Kieft. In vijf afleveringen legde hij aan de hand van simpele oefeningen de basistechniek van het dirigeren uit.

Maestro Masterclass[bewerken]

Tijdens het tweede seizoen van Maestro werd de "Maestro Masterclass" georganiseerd. Hierbij leerden drie onbekende Nederlanders dirigeren met de Maestro-coach Micha Hamel. Zij studeerden de Danse macabre van Camille Saint-Saëns in en voerden dit stuk samen met het Balletorkest uit.