Hadewych Minis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Hadewych Minis
Minis (2006)
Minis (2006)
Algemene informatie
Geboren Maastricht, 5 januari 1977
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep Actrice, zangeres
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Hadewych Minis (Maastricht, 5 januari 1977) is een Nederlandse actrice en zangeres die zowel in films als in theaterproducties speelt. Tot 2013 was zij vast verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. Ze is winnaar van twee Gouden Kalveren.

Biografie[bewerken]

In 1999 studeerde Minis af aan de Toneelacademie in Maastricht.[1] Na de toneelschool vertrok ze naar New York om daar method acting te studeren aan het Lee Strasberg Theatre Institute.

In 2000 speelde zij de hoofdrol in de voorstelling De Gelukkige Huisvrouw bij de theatergroep Het Vervolg. Daarna volgde een driejarige samenwerking met theatergroep ZT Hollandia. Daar speelde ze onder meer in het locatieproject 'Lange Lies Lange Jan' en in de grote zaalproducties De Onverschilligen, De Metsiers en Richard III. In 2003 volgde een solovoorstelling Minis en de muziektheaterproducties Sentimenti, Inanna en Seemansliederen.

In 2005 sloot Minis haar carrière bij ZT Hollandia af met de eindvoorstelling Fort Europa en sloot zij zich aan bij het ensemble van Toneelgroep Amsterdam, waar zij onder andere schitterde in voorstellingen als Scènes uit een huwelijk, Don Carlos, Opening Night, Romeinse tragedies en Angels in America.

Hadewych Minis speelde een vaste rol in de serie Floor Faber en was te zien in diverse gastrollen in onder andere Annie M.G. Ze speelde de rol van prinses Máxima in de VPRO-dramaserie De Kroon die in 2006 een Gouden Kalf ontving voor beste tv-drama. Ook vertolkte ze meerdere personages in het cabaret van Koppensnellers, en is ze een terugkerende gast in het improvisatieprogramma De vloer op.

Op het witte doek was Minis onder meer te zien in de komedie Phileine zegt sorry onder regie van Robert Jan Westdijk, Diep van Simone van Dusseldorp, Nachtrit van Dana Nechustan, Kicks van Albert ter Heerdt en Nadine van Erik de Bruyn. In 2007 speelde ze de hoofdrol in Moordwijven van Dick Maas. In 2009 volgden vier speelfilms: Amsterdam onder regie van Ivo van Hove, Het Leven Uit een Dag van Marc de Cloe, My Queen Karo van Dorothee van den Berghe en speelde ze naast Barry Atsma de hoofdrol in de psychologische thriller Zwart water van Elbert van Strien. In 2010 kroop zij wederom in de rol van Máxima in de film Majesteit onder regie van Peter de Baan, en speelde ze in de film Loft van Antoinette Beumer. In 2013 speelde ze een hoofdrol in de film Borgman van Alex van Warmerdam. Deze film werd genomineerd voor de Gouden Palm bij het Filmfestival van Cannes 2013. Voor haar rol won Minis het Gouden Kalf voor beste actrice op het Nederlands Film Festival 2013. De Duitse film Toni Erdmann (2016) van Maren Ade waarin Hadewych speelde werd genomineerd voor een Gouden Palm én een Oscar voor beste buitenlandse film. De Netflix-serie Tokyo Trial (2016) waarin Minis de Duitse pianiste Eta Schneider speelde werd genomineerd voor een International Emmy Award.

Naast het acteren heeft Minis een succesvolle zangcarrière. Daarnaast speelt ze sinds 2000 basgitaar. Ze trad samen met Mike Boddé in heel Nederland op met de muziekvoorstelling Gelukkig met Hadewych en Mike. In de zomer van 2011 speelde zij samen met Jan van Eerd op de Parade de muziekvoorstelling Hade Part One, waarna ze de studio inging om haar eerste album op te nemen. Op 12 april 2013 kwam haar album Hadewych Minis uit, waarmee ze in het najaar van 2013 op clubtournee door Nederland ging.

Minis deed in 2012 mee aan Wie is de Mol? Net voordat ze meeging raakte ze zwanger. Ze is uiteindelijk toch meegegaan en werd de winnaar van het seizoen.

Ze speelt de rol van Rachel Hazes in de Joop van den Ende-musical "Hij Gelooft In Mij". Daarnaast speelde ze de hoofdrol in "Borgman" van Alex van Warmerdam. Voor deze rol ontving zij het Gouden Kalf" voor beste actrice op het Nederlands Film Festival 2013 en werd de film genomineerd voor de Gouden Palm bij het Cannes Film Festival 2013.

In 2014 brengt Hadewych haar tweede zelfgeschreven album "The Truth And Nothing But The Truth"[2] uit. Ze gaat hiermee op tournee langs clubs en theaters. Op 4 mei staat ze in Carré met een eigen programma, speciaal samengesteld voor deze gelegenheid.

In datzelfde jaar speelt ze in de kinderserie "Vrolijke Kerst" en tevens de rol van Rachel Hazes in de film "Bloed, Zweet en Tranen"[3] van Diederick Koopal. Voor deze rol ontvangt ze haar tweede Gouden Kalf.

In 2017 nam ze deel aan het programma Maestro. Daarnaast speelde ze de rol van Liesbeth Kooistra in Hollands Hoop, zoals ze in 2014 ook al een bijrol als Liesbeth had. Deze keer speelde ze een hoofdrol in de serie.

Privé[bewerken]

Minis is getrouwd met acteur Tibor Lukács[4][5] en heeft met hem een zoon en een dochter.[6] Minis is ambassadrice van de Nederlandse Rett Syndroom Vereniging.[7]

Filmografie en andere werkzaamheden[bewerken]

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Hadewych Minis 2013 20-04-2013 92 1
The Truth and Nothing But The Truth 2014 10-2013 32 3

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Invite you 2012 - Nr. 29 in de Single Top 100

Externe link[bewerken]