Carla Leurs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carla Leurs
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Carla de Kleuver-Leurs
Geboren 19 juni 1978
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep violiste
Officiële website
Bekende instrumenten
viool gebouwd door Nicholas Lupot 1808
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Carla Leurs (Heemskerk, 19 juni 1978) is een Nederlands violiste. Leurs is concertmeester van het Orkest van het Oosten en internationaal soliste.

Educatie[bewerken]

Leurs begon op zesjarige leeftijd haar vioollessen aan de Muziekschool Waterland. Al gauw kwam zij onder de hoede van Coosje Wijzenbeek bij wie ze van '85 tot '93 les had. zij volgde haar middelbare school aan het Koninklijk Conservatorium. Zij vervolgde haar studie aan het Cleveland Institute Music en de Juilliard School bij Donald Weilerstein en Itzhak Perlman. Diverse bekende concertmeesters hebben haar tijdens haar studie intensief begeleid, waaronder Herman Krebbers (Concertgebouworkest), Stefan Muhmenthaler (L'Orchestre de la Suisse Romande) en Daniel Gaede (Wiener Philharmoniker).

Activiteiten[bewerken]

Soliste[bewerken]

Leurs speelde reeds op zevenjarige leeftijd met de Fancy Fiddlers in het Concertgebouw in Amsterdam en was live te zien op nationale televisie tijdens de Nationale Dodenherdenking van 1986, in aanwezigheid van koningin Beatrix. Na het winnen van het Prinses Christina Concours in 1993 soleerde Leurs in het vioolconcert van Bruch met het Jeugd Orkest Nederland. Sindsdien speelde ze met diverse binnen- en buitenlandse orkesten, onder leiding van gerenommeerde dirigenten als Vassily Sinaisky, András Ligeti en Carlos Kalmar. In 2004 maakte ze haar debuut in de Carnegie Hall, tijdens de 'Artist International Debut Series'. Ook was zij te horen bij 'New Masters in Concert' in Moskou, Sint-Petersburg en Tallinn. Leurs werkte samen met onder meer Janine Jansen in een vioolconcert van Vivaldi en Sol Gabetta in het dubbelconcert van Brahms. Leurs is tevens regelmatig te horen in het Concertgebouw te Amsterdam. Zij was als soliste en kamermusicus in binnen- en buitenland te horen op festivals als 'Festival van Vlaanderen', 'Menuhin Festival Gstaad', 'Sakharov Festival' Rusland en het 'Verbier Festival', waar haar de prijs voor meest veelbelovende jonge musicus werd uitgereikt.

Kamermuziek[bewerken]

Sinds haar jeugd speelt Leurs samen met pianist Daniël Kramer met wie ze een groot deel van het viool-pianorepertoire uitvoerde in binnen- en buitenland. Tijdens haar verblijf in New York was zij lid van het Nesher Trio (met pianiste Beth Nam en klarinettiste Moran Katz) waarmee ze onder meer in Carnegie Hall en Alice Tully Hall te horen was. Samen met klarinettiste Céleste Zewald richtte zij het Ensemble A(i)rco op, waarin het repertoire voor strijkers in combinatie met blazers centraal staat. Tot 2010 was zij primarius van dit ensemble, waarmee zij onder meer te horen was in het Concertgebouw te Amsterdam. Daarnaast speelt zij regelmatig kamermuziek op diverse festivals en met andere musici, zoals Liza Ferschtman, Godfried Hoogeveen, Jacques Zoon en Sol Gabetta. Zij was deelnemer van het eerste Perlman Chambermusic Program, waar zij onder meer werkte met Itzhak Perlman en leden van het Cleveland Quartet.

Concertmeester[bewerken]

Leurs is concertmeester van het Nederlands Symfonieorkest onder leiding van Jan Willem de Vriend. Hiervoor was zij concertmeester bij de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Jaap van Zweden, alsmede het Sinfonieorchester Basel onder leiding van Dennis Russel Davies. Als gastconcertmeester speelde zij bij gerenommeerde orkesten als de London Philharmonic Orchestra, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest, Holland Symfonia en het Philharmonisch Orkest van Santiago de Chile.

Prijzen[bewerken]

Leurs werd diverse malen onderscheiden:

Bach[bewerken]

In 2009 speelde Leurs de drie sonates en drie partita's voor soloviool van Bach integraal tijdens één optreden. Voor zover bekend is zij daarmee de eerste violiste die dat deed in een openbaar concert in Nederland. Sindsdien is zij regelmatig te horen in deze werken, waarbij zij gebruikmaakt van darmsnaren en barokstokken.

Instrument[bewerken]

Leurs bespeelt een Nicholas Lupot, ook wel de Stradivarius van Frankrijk genoemd, uit 1808 en een Victor Fétique strijkstok uit 1910. Daarnaast gebruikt zij voor de vroegere werken een barokstok van Luis Emilio Rodriguez (2008). Al deze instrumenten heeft zij in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Carla Leurs Concours[bewerken]

Het Carla Leurs Concours is ingesteld door de Rotaryclub Purmerend in samenwerking met Muziekschool Waterland en wordt tweejaarlijks georganiseerd. Dit concours is bedoeld om jonge musici uit de regio Waterland te stimuleren hun talenten tot ontwikkeling te brengen. De winnaar ontvangt de Carla Leursprijs, een geldbedrag, dat besteed moet worden aan zijn of haar muziekopleiding. Het concours werd voor de eerste maal in 2006 georganiseerd[1].

Externe link[bewerken]