Festival van Vlaanderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Festival van Vlaanderen is een jaarlijks weerkerend muziekevenement op verschillende locaties in Vlaanderen. Aanvankelijk als "zomerfestival" gestart, spreiden de activiteiten zich nu van mei tot januari, met een overwicht in de late zomer en de vroege herfst.

Historiek[bewerken]

In 1958 stichtte Jan Briers sr. ‘het Muziekfestival van Gent’. Briers sr. was op dat moment directeur bij de BRT én professor communicatiewetenschap bij de toenmalige Rijksuniversiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel. Zijn kersverse festival telde acht concerten en lokte meteen vierduizend belangstellenden. In 1959 werd het initiatief omgedoopt tot ‘Festival van Vlaanderen’ en al snel zouden er naast Gent nog zeven andere departementen opgericht worden.

De organisatie werd actief gesubsidieerd door de pas ontvoogde Vlaamse "culturele autonomie". Men wilde met name in Brussel "serieuze" Vlaamse cultuur tentoonspreiden. Mede daardoor kon men grote namen en prestigieuze orkesten naar Vlaanderen halen. Tegelijkertijd kreeg het festival daardoor een wat elitair "smoking"-karakter.

In de jaren negentig begon men het ontstaan van dit eenzijdige imago in te zien en werd de programmering verruimd naar hedendaagse muziek, geluidskunst, jeugdwerking, jazz, orgelmuziek, muziektheater, en cross-overs met beeldende kunsten, film, dans.

Van 1986 tot 2013 stond Jan Briers jr. aan het hoofd van de organisatie. Serge Platel wordt vanaf 2013 gedelegeerd bestuurder voor Gent Festival van Vlaanderen. In Brussel nemen Sophie Detremmerie en Hendrik Storme de fakkel over.

Aanbod[bewerken]

Het Festival van Vlaanderen bestaat uit diverse festivals verspreid over verschillende Vlaamse steden of provincies:

Externe link[bewerken]