Het Balletorkest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Holland Symfonia)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Balletorkest
Afbeelding gewenst
Type Orkest
Origine Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 2002-2014 (als Holland Symfonia)
2014-heden (als Het Balletorkest)
Dirigent Matthew Rowe
Concertmeester Hebe Mensinga
Tinta Schmidt von Altenstadt
Website http://www.hetballetorkest.nl/
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Het Balletorkest, gevestigd in Amsterdam, is een Nederlands orkest dat deze naam draagt met ingang van het seizoen 2014-2015. Het Balletorkest is de vaste begeleider van Het Nationale Ballet in Nationale Opera & Ballet (voorheen het Muziektheater) in Amsterdam en levert ook muzikale bijdragen aan de voorstellingen van het Nederlands Dans Theater in het Lucent Danstheater in Den Haag.

Het Balletorkest is de voortzetting van het symfonieorkest Holland Symfonia, dat tot stand kwam op 1 januari 2002 na een fusie van het Nederlands Balletorkest en het Noordhollands Philharmonisch Orkest. Holland Symfonia was het huisorkest van de Philharmonie Haarlem, De Vest in Alkmaar, Stadsgehoorzaal Leiden en Schouwburg Het Park in Hoorn. In 2012 telde het orkest ruim 140 musici.[1]

Doordat de subsidie in 2012 sterk werd verlaagd (van 9,9 naar 3,5 miljoen), werd Holland Symfonia gedwongen tot ruim een derde van zijn oorspronkelijke grootte in te krimpen.[2] De taken als symfonieorkest en de educatieve projecten zijn grotendeels weggevallen en het orkest concentreert zich op de begeleiding van balletvoorstellingen. Van de vaste musici resteren in 2014 nog 45.

Door deze reductie van taken werd besloten tot een naamsverandering die de aandacht vestigt op de specialisatie van het orkest. Het Balletorkest is de vaste partner van Het Nationale Ballet en begeleidt daarnaast regelmatig de Nationale Reisopera, het Nederlands Dans Theater en een aantal professionele en amateurkoren, zoals het Toonkunstkoor Amsterdam in de jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus Passion. Van 2012 tot 2014 werd dit orkest gedirigeerd door BN-ers in het AVROTROS-programma Maestro.

Dirigenten[bewerken]

Bij de start stond het gefuseerde orkest onder leiding van Roy Goodman. Van 2007 tot 2012 was Otto Tausk chef-dirigent van Holland Symfonia. Boris Gruzin was sinds het seizoen 2006-2007 de vaste gastdirigent. Thans is Matthew Rowe de chef-dirigent van Het Balletorkest. Ook Ermanno Florio, Fayçal Karoui, Koen Kessels en Marzio Conti staan regelmatig voor het orkest.

Externe link[bewerken]