Nederlands Philharmonisch Orkest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nederlands Philharmonisch Orkest
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Type Symfonieorkest
Origine Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1985-heden
Dirigent Marc Albrecht
Link
Website http://www.orkest.nl
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Het Nederlands Philharmonisch Orkest is een Nederlands symfonieorkest. Samen met het Nederlands Kamerorkest maakt het NedPhO deel uit van de Stichting Nederlands Philharmonisch Orkest. Tot begin 2012 waren het orkest en de stichting gevestigd in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Vanaf 2012 is de thuisbasis de Gerardus Majellakerk in Amsterdam, waar het NedPhO en het Nederlands Kamerorkest ook repeteren. Met 130 musici in vaste dienst is de Stichting Nederlands Philharmonisch Orkest de grootste orkestorganisatie in Nederland.

Historie[bewerken]

Het Nederlands Philharmonisch Orkest is in 1985 ontstaan uit een fusie van het Amsterdams Philharmonisch Orkest, het Utrechts Symfonie Orkest en het Nederlands Kamerorkest in de toenmalige vorm. Er bleef een kleine vast kern over als Nederlands kamerorkest “nieuwe stijl”, waarnaast het NedPho als groot symfonieorkest werd opgericht.

Activiteiten[bewerken]

Het Nederlands Philharmonisch Orkest is een van de vaste bespelers van het Amsterdamse Concertgebouw. Daarnaast begeleidt het het grootste deel van de producties van De Nederlandse Opera in het Muziektheater in Amsterdam. Sinds 2005-2006 heeft het NedPhO een eigen serie concerten in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht, waarmee het orkest dat mede voortgekomen is uit het Utrechts Symfonie Orkest weer terug is in de Domstad. Tot 2002 had het Nederlands Philharmonisch Orkest ook een eigen serie in de Beurs van Berlage, maar door de bezuinigingen moest het orkest hiermee stoppen. Bovendien is gebleken dat de Yakult Zaal (één van de twee tot concertzaal omgebouwde zalen) gevoelig is voor geluidsoverlast vanuit de Grote Zaal van de Beurs van Berlage. Sinds 2012 heeft het orkest zijn thuisbasis in de Gerardus Majellakerk in Amsterdam.

Het orkest maakte tournees naar onder meer Duitsland, Zwitserland, Japan en Hongkong.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelde met vele bekende solisten, zoals Frank Peter Zimmerman, Leonidas Kavakos, Stephen Hough, Stephen Kovacevich, Elisabeth Leonskaja, Radu Lupu, Heinrich Schiff, Natalia Gutman, Frans Helmersson, Mischa Maisky, Emanuel Ax, Truls Mørk en Collin Currie.

Dirigenten[bewerken]

Vanaf de oprichting van het NedPhO in 1985 tot en met 2002 was Hartmut Haenchen chef-dirigent. Onder zijn leiding ontwikkelde het orkest zich tot een van de leidende Nederlandse orkesten. Haenchen leidde het orkest onder andere in de uitvoering het complete symfonische oeuvre van Gustav Mahler. Hij is als gastdirigent nog steeds betrokken, vooral in producties van De Nederlandse Opera, waaronder meerdere uitvoeringen van de complete cyclus van de vier opera’s van Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner. Haenchen werd in 2003 opgevolgd door Yakov Kreizberg. Na diens overlijden in maart 2011 werd het chef-dirigentschap vanaf het seizoen 2011-2012 overgenomen door de Duitser Marc Albrecht.

Gastdirigenten die het Nederlands Philharmonisch Orkest hebben geleid zijn o.a. Rudolf Barshai, Andrew Litton, Markus Stenz, Claus Peter Flor, Emmanuel Krivine, Yehudi Menuhin, Hans Vonk en Gerd Albrecht.

Opnamen[bewerken]

Mahlers vijfde symfonie o.l.v. Haenchen werd opgenomen op het PentaTone label. Toen het orkest onder leiding kwam van Kreizberg sloot dit label een langdurig cd-contract af. Inmiddels zijn werken van Franz Schmidt, Antonín Dvořák en Richard Wagner uitgebracht. Werken van Igor Stravinsky, Ludwig van Beethoven en Felix Mendelssohn zullen volgen.

Externe link[bewerken]