Het Nationale Ballet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Nationale Ballet is een Amsterdams ballet- en dansgezelschap, dat wordt gevormd door ongeveer tachtig dansers en danseressen.

Geschiedenis[bewerken]

Het Nationale Ballet is in 1961 ontstaan uit een fusie van het Amsterdams Ballet en het Nederlands Ballet van Sonia Gaskell. Het is gevestigd en geeft de meeste voorstellingen in het Muziektheater in Amsterdam, maar het gezelschap is ook veelvuldig op tournee in binnen- en buitenland.

Van 1961 tot 1968 was danseres en choreografe Sonia Gaskell artistiek directeur. Haar opvolger Rudi van Dantzig vervulde die functie aanvankelijk samen met de mede-directeuren Robert Kaesen van 1968 tot 1970, en Benjamin Harkarvy van 1970 tot 1971. Vanaf dat jaar werd Van Dantzig artistiek directeur en hij bleef dit tot 1991. In dat jaar volgde Wayne Eagling hem, op tot 2003. In dat jaar trad de huidige artistiek directeur aan, Ted Brandsen.

In 2011 vierde Het Nationale Ballet zijn vijftigjarige jubileum.[1] In 2014 werkte het Nationaal Ballet mee aan de ontwikkeling van Bounden, de eerste spelapplicatie voor smartphones waarbij de spelers dansbewegingen moeten uitvoeren.[2]

Uitvoeringen[bewerken]

Het Nationale Ballet brengt een mix van klassiek-romantische, en neoklassieke choreografieën, maar ook modern en eigentijds werk. Jaarlijks brengt het twee à drie ‘klassiekers’ uit, variërend van succesvolle, bestaande interpretaties (La Sylphide, The Sleeping Beauty, Assepoester, Onegin), tot nieuwe, speciaal voor het gezelschap ontwikkelde producties (Romeo en Julia, Het Zwanenmeer, Notenkraker en Muizenkoning, Coppelia, Giselle).

Daarnaast laat Het Nationale Ballet zijn publiek kennismaken met hoogtepunten van het twintigste-eeuwse ballet en geeft het ruim baan aan hedendaagse choreografen. De programma's worden muzikaal begeleid door de musici van Het Balletorkest.[3]

Bekende choreografen[bewerken]

Bekende dansers[bewerken]

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Het Nationale Ballet viert 50-jarig jubileum, Algemeen Dagblad, 13 september 2011
  2. OperaBallet.nl: Het Nationale Ballet in eerste dansgame
  3. Holland Symfonia heet voortaan Balletorkest, de Volkskrant, 30 augustus 2014