Zaai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zaai
Genre kinderserie
Speelduur ± 15 minuten
Bedenker Paul Groot
Hoofdrollen Plien van Bennekom
Bianca Krijgsman
Joep Onderdelinden
Regie Rachèl van Olm
Scenario Paul Groot
Muziek Bart Wijtman
Land Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Kik Eveleens
Brigit Dopheide
Pita de Leeuw
Uitzendingen
Start 15 november 1998
Einde 1 januari 2003
Afleveringen 31
Seizoenen 1
Netwerk of omroep VPRO
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Zaai was een Nederlandse serie korte filmpjes over de avonturen van twee meisjes die op het platteland woonden. Zaai was te zien in het VPRO-programma Villa Achterwerk. De afleveringen werden geschreven door Paul Groot. De serie liep van 1998 tot 2003.

De verhalen speelden zich voornamelijk af bij een weiland, waar de beste vriendinnen Irma Johanna Iepma (Plien van Bennekom) en Ingrid Mastenbreurtje (Bianca Krijgsman) bijkletsen op een hek. "Postbode Siemen Sietsema" (Joep Onderdelinden) kwam regelmatig langs en zorgde ervoor dat de meisjes zich niet meer verveelden. Andere personages, zoals het meisje Ingeborg, tante Lousewies en Gekke Fokke, werden ook door Onderdelinden gespeeld.

Kenmerkend voor het programma was het accent van de meisjes. De klank ervan was geïnspireerd op een Fries dialect op Terschelling. Voltooid deelwoorden werden uitgesproken zonder ge- als voorvoegsel. Verder hadden de personages een merkwaardige, wat archaïsche woordkeus, zoals "elektriek" in plaats van "elektriciteit", "het gevang" in plaats van "de gevangenis" en het gebruik van het woord dus als stopwoord. In de serie kwamen veel zinnetjes voor als: Postbode Siemen, wij vervelen ons wij twee. Dus jij moet wat verzinnen - Maar ik heb geen tijd. Ik moet warken, dáárom.

De serie straalde de sfeer van de jaren 60 en 70 uit, wat naar voren kwam in de kleding van de meisjes en de postbode. De meisjes droegen rubberlaarzen aan hun blote benen. Zaai werd opgenomen aan de Nieuwendijk nabij de Zuid-Hollandse dorpen Zuid-Beijerland en Nieuwendijk. Het hek waarop de meisjes zaten (51.7512°N, 4.3310°O) en het 'koeienbad' waren decorstukken die na de opnames weer werden meegenomen. De scènes uit de aflevering over 4 en 5 mei en de wielrennersscène werden opgenomen bij een bosje aan de andere kant van de dijk. Het rapliedje over de stad werd opgenomen op de veerboot naar Tiengemeten, een paar honderd meter verderop.

De serie liep van 15 november 1998 tot en met 1 januari 2003. Daarna was Postbode Siemen nog wel regelmatig te bewonderen bij Roos en haar Mannen, het presentatieteam van Villa Achterwerk, totdat in juni 2006 ook dit programma werd beëindigd. Plien en Bianca speelden dezelfde karakters uit Zaai ook als cabaretstuk in Biks, dat later op DVD is uitgebracht.

De serie werd in 2007 geparodieerd in het televisieprogramma Koefnoen, waarin Van Bennekom en Krijgsman ook spelen. Hier werden hun typetjes gedaan door Paul Groot (bedenker van de serie), Owen Schumacher en Jeremy Baker.

Bij de uitreiking van de Gouden Televizier-Ring op 22 oktober 2010 kwamen Plien en Bianca nog één keer terug als Irma en Ingrid om de Gouden Stuiver voor het beste kinderprogramma uit te reiken.