Milieuactivisme
Milieuactivisme is bewust politiek handelen ter verdediging van de leefwereld. In samenhang met het bekend worden van de klimaatverandering is het begrip klimaatactivisme ontstaan voor het specifieke politiek activisme daaromtrent.
Thema's[bewerken | brontekst bewerken]
Enkele thema's binnen het milieuactivisme zijn duurzame ontwikkeling, recycling, manieren van energieopwekking, voedselveiligheid, bescherming van natuurgebieden en bescherming van diersoorten.
Organisaties[bewerken | brontekst bewerken]
Een bekende Nederlandse organisatie van radicale milieuactivisten is GroenFront!. Internationaal is er Extinction Rebellion. Minder radicaal zijn bijvoorbeeld Milieudefensie en stichting Natuur & Milieu, ook Schoolstaking voor het klimaat (ook wel Fridays for Future), opgericht door Greta Thunberg, is een bekende organisatie. Mondiaal zijn Greenpeace en het World Wide Fund for Nature grote spelers.
Bekende milieuactivisten[bewerken | brontekst bewerken]
- Máxima Acuña
- Leonardo DiCaprio
- Al Gore
- Volkert van der Graaf
- Bianca Jagger
- Jan Juffermans
- Jeanette Kawas
- Wangari Maathai
- Bruno Manser
- Bart Martens
- Alexander Nikitin
- Helena Norberg-Hodge
- Remi Poppe
- Diederik Samsom
- Greta Thunberg
- Farid Tukhbatullin
- Krista van Velzen
- Harry Voss
- Steven Vromman
- Paul Watson
- Diane Wilson
In 2004 werd Keniaanse milieuactiviste Wangari Maathai erkend met de Nobelprijs voor de Vrede.
Moorden op activisten[bewerken | brontekst bewerken]
Door hun activiteten ter verdediging van de natuur en de belangen van plaatselijke gemeenschappen, raken milieuactivisten geregeld in conflict met machtige belangen van ondernemingen en criminelen. Niet zelden leidt dat tot brutale moordaanslagen op activisten. In 2019 zouden minstens 212 activisten vermoord zijn geweest, waarvan ruim de helft in Colombia (64) en de Filipijnen (43). Maar ook Brazilië en Centraal-Amerika blijken gevaarlijk.[1][2]
Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]
Bronnen, noten en/of referenties
|