Milieuactivisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Milieuactivisme is bewust politiek handelen ter verdediging van de leefwereld.

Milieuactivisme heeft bij sommige mensen een slecht imago, omdat het milieuproblemen zou overdrijven en milieu te veel boven andere zaken, zoals economie, zou plaatsen. Er is echter wel wereldwijde erkenning voor milieuactivisme, zo bleek bijvoorbeeld in 2004 door het uitreiken van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Keniaanse activiste Wangari Maathai.

Sinds er over het verschijnsel klimaatverandering en over de opwarming van de Aarde nog weinig twijfel bestaat, is er binnen verschillende wetenschappen, de maatschappij als geheel en binnen de milieubeweging een nieuw activistisch verschijnsel ontstaan dat mogelijk beter klimaatactivisme genoemd kan worden.

Thema's[bewerken]

Enkele thema's binnen het milieuactivisme zijn duurzame ontwikkeling, recycling, manieren van energieopwekking, voedselveiligheid, bescherming van natuurgebieden en bescherming van diersoorten.

Organisaties[bewerken]

Een bekende Nederlandse organisatie van radicale milieuactivisten is GroenFront!. Minder radicaal zijn bijvoorbeeld Milieudefensie en stichting Natuur & Milieu. Mondiaal zijn Greenpeace en het World Wide Fund for Nature grote spelers.

Bekende milieuactivisten[bewerken]

Nobelprijswinnares en milieuactiviste Wangari Maathai

Zie ook[bewerken]