Natuur & Milieu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Natuur & Milieu (ook wel bekend als Stichting Natuur en Milieu, soms afgekort tot N&M en vroeger SNM) is een Nederlandse natuurbeschermings- en milieuorganisatie. Zij zet zich in voor een duurzame en gezonde wereld, samen met mensen, bedrijven en overheden, met de nadruk op schone energie, slimme mobiliteit en gezond voedsel.[1]

Historie[bewerken]

De organisatie werd op 15 juni 1972 opgericht door vier natuur- en milieuorganisaties; de Contact-Commissie voor Natuur- en Landschapsbescherming (CC; de belangrijkste voorganger), de Nederlandse Vereniging tegen Water-, Bodem- en Luchtverontreiniging (NVWBL), de Stichting Centrum Milieuzorg (SCM) en de Vereniging Natuurmonumenten. De eerste drie gingen geheel op in de Stichting. De vierde, Natuurmonumenten, ging ook onafhankelijk verder. De eerste directeur was Peter Nijhoff.

Werkwijze en organisatie[bewerken]

De organisatie en werkwijze zijn verschillende malen aangepast. Van oudsher was politieke lobby belangrijk. Daarnaast waren kennisontwikkeling, ondersteuning van verwante groepen en publieksacties van belang. De stichting stond aan de wieg van de Provinciale Milieufederaties.

Lange tijd gaf de stichting een blad uit, aanvankelijk Natuur & Milieu geheten (later Terra), opvolger van het blad Natuur & Landschap. Mede door het wegvallen van overheidssubsidies is de stichting steeds meer een projectorganisatie geworden.

Natuur & Milieu richt zich op het versterken van samenwerking tussen de politiek, bedrijven, milieuorganisaties en andere belangenorganisaties waar het gaat om het milieu. Ook voert de organisatie publieksacties. De organisatie richt zich op vier thema's: mobiliteit, energie, voedsel en grondstoffen. In het verleden richtte de organisatie zich ook op thema's als natuur en veiligheid.

Externe link[bewerken]