Naar inhoud springen

Guido Versavel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Guido Versavel is een hoofdpersonage uit de boeken van Pieter Aspe.

Versavel is brigadier bij de lokale politie van Brugge en is homoseksueel. Dit zorgt dikwijls voor de nodige grappen en dubbelzinnigheden tussen hem en zijn vriend Pieter Van In. Hoewel de relatie tussen Van In en Versavel louter vriendschappelijk is, wordt het soms duidelijk dat Versavel enorm veel om zijn vriend geeft. Hij en Pieter zijn twee handen op één buik en met Hannelore kan hij het ook heel goed vinden. Hij is tevens de "oom" van Simon en Saartje.

Versavel heeft, in de loop van verschillende boeken, drie bekende relaties gehad. Een daarvan was een losse flirt met een Duitser die met het Hiv besmet was. Of Versavel al dan niet besmet was geraakt, was een van de spannendste verhaallijnen in het boek. Daarnaast heeft Guido Versavel ook een relatie gehad met Frank, een jongere man, die in het boek "Zonder spijt" vermoord werd. Sinds het boek "Alibi" heeft Versavel een relatie met Luk, een grimeur. In het boek "Import" werd er een tumor bij hem vastgesteld.

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

Versavel is de tegenpool van Van In. Hij is een ware fitnessfreak, homoseksueel en is dol op alles wat met cultuur te maken heeft. Hoewel ook Van In een brede kennis heeft, moet de commissaris zich vaak gewonnen geven als het op Versavels cultuurkennis aankomt. Versavel is een fervent lezer en droomt ervan ooit zelf een beroemde auteur te worden. Hij werkt al verscheidene jaren aan een roman, maar een uitgever heeft hij nog niet gevonden. Hij komt niet overeen met Carine Neels, een van de inspecteurs die op de rechercheafdeling werkt, omdat die steeds probeert om Van In te verleiden. Hoewel hij steeds op zijn hoede is om Van In te behoeden van het rijden van een scheve schaats, heeft Versavel zich één keer laten gaan. In het boek "Op Drift" bedriegt hij Luk met een onbekende homoseksueel in een drugscafé, tijdens een undercoveroperatie. Versavel worstelt met zijn geweten, maar Van In overtuigt hem om het niet op te biechten aan Luk.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Met zijn snor en uniform is Versavel de stereotiepe flik die iedereen wel kent. Hij is breed gebouwd en steeds gladgeschoren. In de eerste boeken draagt hij een uniform, maar later verdwijnt dit beeld. Wanneer hij geen uniform draagt is hij wel piekfijn gekleed.

Televisieserie[bewerken | brontekst bewerken]

In de televisieserie is het karakter van Versavel minder scherp. Hij is een brave, zachte man die met alle collega's overeenkomt en hij heeft een standvastige relatie met zijn vriend Frank. Zijn vrije tijd spendeert hij niet aan fitnessen of schrijven, maar vooral aan het (leren) vliegen met een sportvliegtuig. Reeds na enkele seizoenen verlaat Versavel het team, nadat hij er getuige van is hoe zijn vriend Frank bij een gijzelingsactie het leven laat. Hij besluit voor een tijdje vrijwilligerswerk te gaan doen in Afrika, waardoor Van In een nieuwe politiepartner krijgt. In de laatste vier afleveringen van de serie keert hij weer terug en wordt het originele duo in ere hersteld. Guido werd gespeeld door Lucas Van den Eynde.