Naar inhoud springen

Koen De Bouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Koen De Bouw
Foto : Selina De Maeyer
Algemene informatie
Geboren 30 september 1964
Geboorteplaats Turnhout
Land Vlag van België België
Werk
Beroep acteur
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Koen De Bouw (Turnhout, 30 september 1964) is een Vlaamse acteur.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

De Bouw studeerde theater aan de Studio Herman Teirlinck te Antwerpen. Direct na het beëindigen van zijn studies maakte hij zijn filmdebuut. Daarna vertolkte hij de hoofdrol in meer dan 30 Belgische en internationale films alsook in talloze televisieseries die verschillende internationale prijzen in de wacht sleepten. De Bouw heeft sinds lange tijd een samenwerking met bekende Belgische regisseurs als Jan Verheyen en Erik Van Looy. Met Jan Verheyen maakte hij onder andere Vermist (2007), Dossier K. (2009), Het vonnis (2013) en Het tweede gelaat (2017). Onder leiding van Erik Van Looy speelde hij de hoofdrol in De zaak Alzheimer (2003), Loft (2008) en De premier (2016).

Samen met Matt Bomer en Kelsey Grammer speelde De Bouw in de Amerikaanse Amazon-serie The Last Tycoon (2016-2017), een creatie van Billy Ray. In België was De Bouw ook te zien als de enigmatische Jasper Teerlinck in de serie Professor T. (2015-2018), die 3 seizoenen op Eén heeft gelopen, met remakes in Frankrijk en Duitsland. In 2019 werkte De Bouw aan Grenslanders, een Belgisch-Nederlandse coproductie voor VRT, Glad IJs, een reeks voor VTM en Torpedo, een langspeelfilm in een regie van Sven Huybrechtsen.

Ook in het theater is De Bouw actief. Zo maakte hij regelmatig voorstellingen met Jan Decorte Amlett, In het kreupelhout en O Death in Het Toneelhuis. In het Raamtheater was hij onder andere te zien in het toneelstuk Trojaanse Vrouwen en later ook in Una Giornate Particolare, waarin hij een getormenteerde homoseksueel onder het strenge regime van Mussolini vertolkte.

De Bouw was daarnaast van 2007 tot 2011 presentator van het VTM-tuinmagazine Groene Vingers. In 2022 was hij 1 aflevering jurylid in De Allerslimste Mens ter Wereld.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Gastrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Theater[bewerken | brontekst bewerken]

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de aanvulling van het theateroverzicht is gebruikgemaakt van informatie die terug te vinden is op de site van het Vlaams Theater Instituut.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]