De Kotmadam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Kotmadam
Genre Komedie, sitcom
Speelduur 25 à 35 minuten
Hoofdrollen Katrien Devos
Mark Verstraete
Odilon Mortier (seizoen 1-20)
Regie Ronnie Commissaris (seizoen 1-20)
Jos Van Geel (seizoen 21-heden)
Scenario Jaak Boon
Eva Coeck
Siska De Lobel
Johan Heselmans
Sam Schürg
Gerrie Van Rompaey
Lydia Verbeeck
Robert Vlaeyen
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Productie
Productiebedrijf R.V. Productions
Uitzendingen
Start 30 december 1991
Afleveringen 320
Seizoenen 22
Zender VTM
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De Kotmadam is een Vlaamse komische televisieserie op de commerciële zender VTM. De serie ging van start op 30 december 1991 (dezelfde dag als de allereerste Vlaamse soap Familie) en loopt nog steeds. Het is de langstlopende Vlaamse komische serie, zowel in aantal seizoenen als afleveringen.[1]

Katrien Devos vertolkt de titelrol in de reeks, bijgestaan door Mark Verstraete, Odilon Mortier en een ensemble van jongere acteurs. Na het twintigste seizoen trok Mortier zich voor minstens een jaargang terug, omdat hij met gezondheidsproblemen kampte. Het kwam niet meer tot een weerzien, daar hij overleed op 12 augustus 2012, middenin de draaiperiode van het eerstvolgende seizoen.[2]

De serie haalt al van bij de start regelmatig de top 10 van de Vlaamse televisiekijkcijfers. Veel jeugdige acteurs hebben door hun aantreden in De Kotmadam een springplank gevonden om te blijven acteren voor een nationaal publiek op televisie.[bron?]

Seizoen 22 wordt vanaf september 2016 uitgezonden. Nog voordat dit seizoen werd uitgezonden, heeft VTM een 23ste seizoen bijbesteld, dat inmiddels ook is opgenomen.[3]

Verhaal[bewerken]

De serie speelt zich af in de studentenstad Leuven in het snoepwinkeltje (Het Snoephuisje) van Jeanne Piens (Katrien Devos). Het winkeltje grenst aan haar huis, waarin ze een vijftal studentenkamers ter beschikking stelt. Haar man Jef Liefooghe (Mark Verstraete) werkt op de plantsoendienst van de gemeente en is niet echt handig/werkwillig, waardoor Jeanne voor de huiselijke klusjes vaak beroep doet op huisvriend Odilon Bonheur (Odilon Mortier), een goedgelovige cipier die in de gevangenis Leuven Centraal werkt. Van studiefreak tot zo onnozel mogelijk, alle soorten studenten zitten samen bij kotmadam Jeanne.

Afleveringen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van De Kotmadam voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Rolverdeling[bewerken]

Vaste acteurs[bewerken]

Studenten[bewerken]

Seizoen Student 1 Student 2 Student 3 Student 4 Student 5
1 Charles-Victor Sam Billy Betty Koen
2
3 Jo
4 Ria Betty / Véronique
5 Véronique / Betty
6 Sam / Pim Betty
7 Lus Dieter
8 Gentil Hugo Tineke
9
10 Brigitte Lukas 1
11 Filip
12 Lies Stef
13 Bas
14 Saskia Arnold
15
16 Victor Jill -
17
18 Paulien Lukas 2
19
20
21 Martha Ines
22
23

Vaste gastacteurs[bewerken]

Huidig
Vroeger

Prijzen[bewerken]

Dvd's[bewerken]

Best-of[bewerken]

Titel Afleveringen Schijven Uitgebracht
Volume 1: Het beste van seizoen 1 en 2 8 2 dvd's 2007
Volume 2: Het beste van seizoen 3 en 4 8 2 dvd's 2007
Volume 3: Het beste van seizoen 5 en 6 8 2 dvd's 2007
Volume 4: Het beste van seizoen 7 en 8 8 2 dvd's 2007

Seizoenen[bewerken]

Seizoen Afleveringen Schijven Uitgebracht
Seizoen 16 13 4 dvd's 4 oktober 2013
Seizoen 17 13 4 dvd's 4 oktober 2013
Seizoen 18 13 4 dvd's 27 februari 2013
Seizoen 19 13 4 dvd's 27 februari 2013
Seizoen 20 13 4 dvd's 27 februari 2013
Seizoen 21 13 4 dvd's 4 oktober 2013

Trivia[bewerken]

  • De Kotmadam gold voor de Vlaamse Media Maatschappij oorspronkelijk als tegenhanger van de populaire sitcom F.C. De Kampioenen op de toenmalige BRT. De kijkcijfers van De Kotmadam konden echter nooit die van F.C. De Kampioenen evenaren.
  • De Kotmadam is tot dusver de langstlopende Vlaamse komische televisieserie. De reeks laat met 23 geproduceerde seizoenen (waarvan één nog niet uitgezonden) en 333 afleveringen (waarvan 26 nog niet uitgezonden) tegenhanger F.C. De Kampioenen achter zich, dat stopte na 21 seizoenen en 273 afleveringen.
  • Nadat er van bij de start quasi ieder televisieseizoen een nieuwe jaargang van De Kotmadam verscheen, worden sinds 2013 minder vaak nieuwe afleveringen gemaakt en uitgezonden. Intussen worden de bestaande jaargangen wel geregeld door VTM herhaald, vooral in het weekend. De laatste jaren zijn de herhalingen van De Kotmadam ook een vaste waarde in de zomerprogrammatie van VTM, veelal aan een tempo van vijf afleveringen per week.
  • De acteursregie was tot en met seizoen 20 in handen van Ronnie Commissaris, die ook een aantal gastrollen speelde in de reeks, onder meer een terugkerende rol als de vader van studente Betty. Ook zijn opvolger Jos Van Geel speelde al als gastacteur mee in een aantal afleveringen.
  • De enige acteurs die sinds het begin van de reeks meespelen, zijn Katrien Devos en Mark Verstraete. Ook Odilon Mortier draaide 20 seizoenen lang mee, maar nadien stopte hij (tijdelijk) vanwege gezondheidsproblemen. Tijdens de draaiperiode van seizoen 21 is hij onverwachts overleden. Omdat hij volgens de producenten "onvervangbaar" is, kozen ze ervoor om geen nieuwe hoofdrolspeler te voorzien. Zijn plaats in het verhaal werd doorgegeven aan een aantal vaste gastacteurs die elkaar afwisselen in de rol van goede vriend van Jef.
  • De toenmalige programmadirecteurs van VTM wilden oorspronkelijk Ann Petersen en Max Schnur de rol van Jeanne en Jef laten spelen, maar de producent ging daar tegenin en koos voor de wat jongere Katrien Devos en Mark Verstraete.[4] Petersen speelde in een van de afleveringen van het derde seizoen wel een gastrol.
  • De verschillende studenten draaien in het verhaal logischerwijs maar enkele jaren mee, waarna er nieuwe personages in de plaats komen. Op die manier zijn er naast Jeanne, Jef en Odilon sinds de start van de serie al 28 jongere hoofdrolspelers de revue gepasseerd. Wanneer een personage vervangen wordt, heeft dat veelal hetzelfde stereotiepe profiel als zijn/haar voorganger: de mannelijke student is ofwel 'cool' ofwel eerder verlegen en onzeker, terwijl de vrouwelijke student ofwel een aantrekkelijk uitgaanstype is ofwel verantwoordelijk en sociaal geëngageerd; daarnaast is de vervelende studiefreak een constante waarde, dit was op het personage Ria na tot dusver steeds een man. Tot en met seizoen 15 waren er altijd vijf studenten aanwezig, sinds seizoen 16 zijn het er slechts vier.
  • In de eerste zes seizoenen was het jongetje Bertje vaste klant bij Het Snoephuisje en speelde hij geregeld een rol in de plot van de aflevering. Bertje groeide uiteindelijk op en werd als vast gezicht nooit vervangen. Doorheen de latere seizoenen kwamen wel andere kindacteurs over de vloer, waaronder de jonge Jelle Cleymans, maar op minder regelmatige basis.
  • In een van de afleveringen uit het tweede seizoen neemt Jef deel aan het spelprogramma Rad van Fortuin, waarbij hij vertelt dat Het Snoephuisje, en dus ook het bovenliggende kotgebouw, zich bevindt in de Maria-Theresiastraat 54 in Leuven. In werkelijkheid bevindt zich daar een appartementsgebouw.[5] Wanneer de voorgevel van het huis in beeld wordt gebracht, is echter steevast het huisnummer 5 te zien.
  • In de aflevering waarin Herman Verbruggen start met zijn terugkerende gastrol, worden enkele toespelingen gemaakt op diens jarenlange rol als Marc Vertongen in F.C. De Kampioenen. Zo gaat Jeanne ervan uit dat zijn personage Gijs - net als Marc - liever chocomelk drinkt dan bier.

Externe link[bewerken]