Medialaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Medialaan
Voormalig bord aan de ingang
Voormalig bord aan de ingang
Volledige naam Medialaan nv
Land Vlag van België België
Televisiezender(s) VTM
2BE
JIM
vtmKzoom
Vitaya
Radiozender(s) Q-music Vlaanderen
JOE fm
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

Medialaan (doorgaans weergegeven als MEDIALAAN) is een Belgisch mediabedrijf. Het is onder meer de moedermaatschappij van het eerste Vlaamse commerciële televisiestation: VTM. Het bedrijf is genoemd naar de straat in Vilvoorde waar het is gelegen. Tot februari 2014 heette het bedrijf Vlaamse Media Maatschappij (VMMa).

Geschiedenis[bewerken]

Medialaan werd in 1987 opgericht als de Vlaamse Televisie Maatschappij door negen uitgevers die ieder 11,1% van de aandelen bezaten. Sinds 1998 bezitten De Persgroep en de Roularta Media Group ieder 50% van de aandelen. Op 31 mei 1999 werd de naam gewijzigd in Vlaamse Media Maatschappij. Op 3 februari 2014 werd dat Medialaan.[1]

In februari 2005 heeft VMMa haar belang van 50% in attractiepark Plopsaland verkocht aan Studio 100.

In 2007 kocht VMMa het tweede landelijke radiostation van Vlaanderen, 4FM, over van de Nederlandse groep Talpa van John de Mol. Daarmee kon de VMMa nog meer de strijd aangaan tegen de vijf radiostations van de VRT. Dit was nog niet zo lang mogelijk, doordat het vroeger in Vlaanderen verboden was dat één groep twee landelijke radiostations in handen had, maar deze wet werd in de zomer van 2006 goedgekeurd.

In november 2010 werden Vitaya en Vitaliteit overgenomen door de Vlaamse Media Maatschappij. Minder dan twee jaar later werd Vitaliteit stopgezet.

In januari 2011 werden de belspelletjes op de zenders VTM en 2BE onmiddellijk stopgezet. Dit kwam mede door De mol in het belspel, een aflevering van Basta op Eén.

Qgroup[bewerken]

Qgroup is de moederholding van de commerciële Medialaan-radiostations: Q-music en JOE fm. Het bedrijf is actief in Nederlandstalig België en in Nederland. In Nederland is enkel Q-music een merk van de Qgroup.

Media[bewerken]

Medialaan is eigenaar van diverse radio- en televisiezenders in Vlaanderen.

Televisie[bewerken]

Analoog aanbod[bewerken]

Extra digitaal aanbod[bewerken]

Video on demand[bewerken]

Bioscoop[bewerken]

Radio (Qgroup)[bewerken]

Mobiele telefonie[bewerken]

Websites[bewerken]

Directie[bewerken]

Algemeen directeurs[bewerken]

Programmadirecteurs[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. VMMa omgedoopt tot Medialaan. deredactie.be (3 februari 2014) Geraadpleegd op 3 februari 2014