Telenet Digital TV

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Telenet Digital TV werd op 3 september 2005 gelanceerd door Telenet als aanbod van digitale televisie in Vlaanderen. Het telde in december 2009 meer dan 1 miljoen abonnees. Telenet Digital TV is sinds 15 oktober 2008 ook beschikbaar in het gebied van Interkabel Vlaanderen en is daardoor in heel Vlaanderen beschikbaar.

Techniek[bewerken]

Telenet Digital TV wordt verdeeld via de kabel. Klanten die al over een kabelabonnement beschikken voor analoge televisie, kunnen datzelfde abonnement ook gebruiken om digitaal te kijken.

Wie digitaal wil kijken bij Telenet Digital TV heeft wel een speciale decoder nodig, de zogenaamde Digibox. Er bestaat ook een variant met harde schijf, de Digicorder, waarmee je onder andere programma's kunt opnemen en live pauzeren. Met het opkomende aanbod in High Definition lanceerde Telenet ook de HD Digibox en HD Digicorder. Al deze toestellen kunnen gehuurd of in sommige gevallen ook gekocht worden bij Telenet.

VRT, Actua-TV en TV5Monde hebben Telenet verzocht hun kanalen niet te versleutelen, zodat deze ook ontvangen kunnen worden met ieder toestel met een DVB-C-tuner. Alle andere zenders zijn wel versleuteld en daardoor alleen te bekijken met een decoder van Telenet of met een CI+ module. Ook de interactieve diensten van VRT zoals Ooit gemist zijn alleen te ontvangen via een decoder van Telenet.[1]

Aanbod[bewerken]

Het basisaanbod omvat 75 tv-kanalen (waarvan ongeveer de helft in HD te bekijken is) en 46 radio-kanalen. De kijker kan, tegen betaling, extra zenderpakketten toevoegen. Onder andere de eigen Prime-zenders zitten in het zenderpakket Play More. Verder zijn de sportzenders van Telenet te bekijken via het zenderpakket Play Sports.

Onversleutelde zenders[bewerken]

  • Eén HD en Canvas HD
  • Ketnet
  • Actua-TV
  • TV5 Monde

in sommige regio's ook:

Interactieve toepassingen[bewerken]

Elke Telenet-settopbox heeft een interactieve aansluiting. Daarmee kan de kijker eenvoudig de tv-gids bekijken, op elk moment tv-programma's en films opvragen (tegen betaling), info opvragen door een druk op de rode knop en interactieve toepassingen bekijken.

Alle grote Vlaamse zenders stellen het merendeel van hun eigen en enkele buitenlandse producties via VOD (video on demand) ter beschikking.

  • Bij de VRT (Eén, Ketnet, Canvas) gaat het om Ooit Gemist en de abonnementsformule Net Gemist.
  • Bij de Medialaan (VTM, Q2, Kadet, vtmKzoom, Vitaya) gaat het om iWatch.
  • Bij SBS Belgium (VIER, VIJF) gaat het om MEER.
  • Bij VIMN (TMF, MTV, Nickelodeon) gaat het om REPLAY.

Alleen bij Net Gemist van VRT is een abonnementsformule mogelijk. Bij de andere moet men per programma (pay-per-view) betalen. Na het betalen kan je het programma nog 24 uur bekijken zonder extra kosten.

Concurrentie[bewerken]

Telenet Digital TV heeft concurrentie van Proximus TV en TV Vlaanderen. INDI was geen echte concurrent aangezien deze enkel actief was in gebieden waar Telenet niet actief was en omgekeerd. Sinds oktober 2008 sloot Telenet echter een contract met Interkabel waardoor al hun activiteiten en klanten werden overgedragen aan Telenet.

Sinds 4 mei heeft Telenet in het INDI gebied een heel aantal ongeëncrypteerde zenders achter slot en grendel geplaatst. Volgens Telenet werd dit gevraagd door de programmamakers en zenders, zodat ze enkel te bekijken zijn met de Telenet- en INDI-decoders, en zodat ze het aantal kijkers per programma kunnen nagaan.