2BE

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
2BE
Huidig logo sinds 24 maart 2014
Huidig logo sinds 24 maart 2014
Land Vlag van België België
Uitzendgroep Medialaan
Startdatum 30 januari 1995
Omroepsoort Commerciële omroep
Adres 2BE
Medialaan 1
1800 Vilvoorde
Ontvangen
Kabel Vlag van Vlaanderen Telenet
Vlag van Brussels Hoofdstedelijk Gewest Numericable
IPTV Vlag van België Belgacom TV
Satelliet Vlag van Vlaanderen TV Vlaanderen
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

2BE is de tweede televisiezender van Medialaan (toen nog Vlaamse Media Maatschappij of VMMa). Sinds zijn lancering op 30 januari 1995 als Ka2 heeft de zender al vele namen en logo's gekregen. KANAALTWEE werd op 29 februari 2008 omgedoopt tot 2BE en zendt vooral Amerikaanse series en realityprogramma's uit.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Ka2[bewerken]

In 1995 startte Ka2 met programma's van eigen bodem zoals Vanavond Niet, schat, een controversieel programma over seks met Goedele Liekens, Tilt! en Nieuws 2. De zender had destijds de bedoeling een soort Canvas te maken maar dan binnen de VTM-groep.

Kanaal 2[bewerken]

In 1997 werd de zender verjongd. Hun imago is veranderd door middel van een nieuw logo ("Kanaal" in blokletters met een vette 2 op een gele achtergrond) en door meer Amerikaanse programma's.

In 2000 bestond Kanaal 2 vijf jaar. Dit was ook het jaar van Big Brother. Het eerste seizoen van het programma was een schot in de roos, dit allemaal dankzij de weekenduitzendingen die bijna 1 miljoen kijkers aantrokken.

KANAALTWEE[bewerken]

In 2003 werd Kanaal 2 omgedoopt tot KANAALTWEE. Het logo met de vette 2 verdwijnt voorgoed en een cirkel met twee verticale strepen komt in de plaats.

2004 was voor KANAALTWEE een concurrentiestrijd met de andere zenders waarbij de zender het onderspit moest delven. Programma's zoals Meet My Folks, Ciao Bella en De Kooi waren binnen enkele weken al afgevoerd. Ook het lage marktaandeel van Kanaaltwee (minder dan 5%) speelde mee. De dagelijkse realitysoap Star Academy boekte minder succes dan verwacht. Desondanks bleef de realitysoap tot het einde van het seizoen. Programma's die toen wel succes hadden, waren Open en Bloot en De Heren Maken de Man. Deze behaalden ruim 200.000 kijkers.

Het najaar van 2005 bezorgde KANAALTWEE onder de slogan "Need Entertainment?" een wind in de rug. Big Brother 2006 wist veel kijkers te boeien met gemiddeld 300.000 dagelijkse kijkers. De liveshows op maandagavond haalden gemiddeld 400.000 kijkers en de finale wist zelfs 600.000 mensen te bekoren.

2BE[bewerken]

Op 15 december 2007 werd bekend dat KANAALTWEE een complete metamorfose zou ondergaan om zijn imago te verbeteren. Men besliste ook om de naam van de zender te veranderen.[2] Aanleiding voor de veranderingen waren onder andere de tegenvallende kijkcijfers van televisieprogramma's als Expeditie Robinson en Big Brother.[3]

Op 29 februari 2008 werd de naam van de zender uiteindelijk gewijzigd naar 2BE.[4] De zender focuste zich vanaf dan nog meer op topseries zoals Prison Break. Tevens werden er nieuwe seizoenen gepland van Hagger Trippy, Expeditie Robinson en 71° Noord.

Sinds 29 januari 2013 zendt 2BE ook uit in HD.

Het oorspronkelijke logo van 2BE, in de vorm van een kubus, werd op 24 maart 2014 vervangen.

Programma's[bewerken]

Eigen producties[bewerken]

Tijdlijn[bewerken]

Tijdlijn Vlaamse televisie

Lacht Acht (televisiezender) Actua-TV Kanaal Z MTV Vlaanderen Comedy Central Vlaanderen TMF Vlaanderen Spike Vlaanderen Nickelodeon Vlaanderen Nickelodeon Vlaanderen MTV Europe VIJF VIJFtv VIER VT4 Vitaya VtmKzoom Kadet JIM 2BE 2BE 2BE 2BE VTM BVN BVN Ketnet OP12 Sporza (multimedia) Canvas (televisiezender) Ketnet BRTN TV2 BRTN TV2 Eén (televisiezender) Eén (televisiezender) Eén (televisiezender) Eén (televisiezender) Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie Nationaal Instituut voor de Radio-omroep Concentra Roularta Media Group Viacom International Media Networks Benelux SBS Belgium Medialaan Nederlands publiek omroepbestel Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

Externe link[bewerken]