EXQI Culture

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
EXQI culture
Land Vlag van België België
Uitzendgroep Alfacam
Startdatum 1 oktober 2006
Omroepsoort Commerciële zender
Genre Cultuur
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

EXQI Culture was een cultuurzender die in hdtv via satelliet, IPTV of via de kabel te bekijken is. Sinds oktober 2013 veranderde de zender haar naam naar Cultuur 7, te zien op Telenet kanaal 50 (Vlaanderen) en kanaal 135 (Brussel) en op Belgacom kanaal 110 (HD optiepakket).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1 oktober 2006 werd het eerste EXQI-kanaal beschikbaar, bedoeld voor het Vlaamse publiek. Op termijn is het de bedoeling om meer dan 10 EXQI-cultuurzenders in verschillende talen aan te bieden. Het doelpubliek is dan heel Europa. De exploitatie van EXQI is in handen van Euro1080, een Vlaams mediabedrijf uit Lint. Zowel Indi, Belgacom TV als Telenet Digital TV bieden de zender aan.

In het najaar van 2008 veranderde EXQI in EXQI Culture[1]. De zender EXQI Sport werd ook opgestart met onder andere de voetbalwedstrijden uit de tweede klasse, omgedoopt tot EXQI League.[2] Daarnaast wordt er in het najaar van 2009 EXQI Plus opgestart, die dagelijks acht uur zal uitzenden met programma's gaande van nieuws, fictie, muziek, sport en praatshows.

Vanaf 31 augustus kan je op EXQI Culture ook terecht voor een volwaardig cultuurjournaal en dat dankzij financiële steun van de Vlaamse regering.

Bovenstaande drie zenders zullen uitgezonden worden in zowel digitale SD, als HD-kwaliteit. De tv-distributiemaatschappijen kunnen dan zelf beslissen welke versie ze doorgeven. EXQI wordt mogelijk ook nog analoog doorgegeven.

Tijdlijn[bewerken | brontekst bewerken]

Njam!Studio 100 TVVlaams Parlement TVActua-TVKanaal ZMTV VlaanderenComedy Central VlaanderenTMF VlaanderenNickelodeon VlaanderenSpike VlaanderenNickelodeon VlaanderenNickelodeon VlaanderenMTV EuropePlay7Play6ZESPlay5VIJFVIJFtvPlay4VIERVT4LachtVitaliteit (televisiezender)VTM 4CAZ (televisiezender)Acht (televisiezender)VTM 3VitayaVTM Non-stop DoktersVTM KidsVtmKzoomVTM GOLDCAZ 2 (televisiezender)VTM Kids Jr.KadetJIMVTM 2Q2Q2Q2Q2Q2VTMBVNBVNKetnetOP12Sporza (multimedia)Canvas (televisiezender)KetnetBRTN TV2BRTN TV2Eén (televisiezender)Eén (televisiezender)Eén (televisiezender)Eén (televisiezender)Vlaamse Radio- en TelevisieomroeporganisatieNationaal Instituut voor de Radio-omroepStudio 100Vlaams ParlementRoularta Media GroupParamount BeneluxPlay MediaConcentraDPG MediaNederlands publiek omroepbestelVlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie