JOE fm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf 4FM)
Ga naar: navigatie, zoeken
JOE fm
Joe FM logo.png
Voormalig 4FM (2001-2009)
Slagzin Your Greatest Hits
Lancering 1 april 2009
Eigenaar Medialaan
Nethoofd Robin Vissenaekens
Website joe.be
Uitzendgebied
Land Vlag van België België
Uitzendgebied Vlaanderen
Frequenties West- en Oost-Vlaanderen: 104.1 MHZ

Antwerpen, Brussel, Vlaams-Brabant en Limburg: 103.4 MHZ

Portaal  Portaalicoon   Media
Muziek

JOE fm (voorheen 4fm) is een Vlaamse commerciële radiozender van mediabedrijf Medialaan.

Volgens de meest recente luistercijfers van het Centrum voor Informatie over de Media, behaalt de zender op dagbasis een gemiddeld marktaandeel van 8,38%. De zender zendt vooral hit-muziek uit. Dit zijn meestal hits van 1970 tot heden.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Het (toen nog) onafhankelijke 4fm werd samen met Q-music (eigendom van de VMMa) in 2001 erkend als landelijk commercieel radiostation voor Vlaanderen, maar bestond al langer op de kabel. Met voornamelijk muziek uit de jaren 80 bereikte 4fm eind 2004 ongeveer 6% van de Vlaamse radioluisteraars via 26 frequenties. Het radiostation werd in 2005 overgenomen door de Nederlandse groep Talpa Media van John de Mol.

Op 2 mei 2007 werd 4fm overgenomen door de VMMa (dat sinds 2014 "Medialaan" heet). Daardoor wordt het nationale radiolandschap momenteel gedomineerd door twee groepen, namelijk de VRT met zijn publieke radionetten (Radio 1, Radio 2, MNM, Studio Brussel, Klara en RVi), en de commerciële Medialaan met haar radiostations Q-music en 4fm.

Sinds 1 oktober 2007 voerde men een nieuwe baseline: Enjoy the music. Sindsdien concentreerde men zich meer op muziek. Zo was er elke dag tussen 9u en 17u nagenoeg non-stop muziek te horen, met nu en dan een korte interventie door presentatoren als Johan Henneman, Tony Talboom en Jan Bosman.

Op 1 april 2009 veranderde de naam van het station in JOE fm. De nieuwe zender kreeg de slogan The smile, the music.

In augustus 2012 onderging JOE fm enkele aanpassingen. Er kwam een nieuwe slogan (Your Greatest Hits) en verschillende nieuwe programma's werden gelanceerd.

Op 16 juni 2016 kondigde de radiozender een make-over aan, met een nieuw logo, een nieuwe slogan en een nieuw programmaschema. Ook verdwijnt het achtervoegsel fm en zal de zender dus gewoon JOE gaan heten. De veranderingen gaan van kracht op 16 augustus 2016.[2]

Presentatoren[bewerken]

Opmerking: het onderstaande overzicht geeft enkel de presentatoren van JOE fm weer en houdt geen rekening met het voorafgaande 4fm.

Huidige presentatoren[bewerken]

 • Bjorn Verhoeven (sinds 2012)
 • Lenke Van Olmen (sinds 2012)

Vroegere presentatoren[bewerken]

Speciale programma's en acties[bewerken]

 • Hitarchief Top 2000
 • De grote verzoekweek
 • I love the 80ies Top 800
 • De 70ies Top 700
 • De 60ies Top 600
 • Wie Zijn Wij?
 • De Party Top 1000
 • De kerstballen in tomatenshow (Presentatie: Leen Demaré)
 • Pak de kalkoen-show (Presentatie: Jan Bosman)
 • De Kerst top 50 (Presentatie: Michel Follet)
 • De Eurovisie Top 60 (Presentatie: Michel Follet)
 • De onsterfelijke 100 (op 1 november) (Presentatie: Michel Follet)

JOEkes Live[bewerken]

Regelmatig organiseert JOE fm opnamen voor het programma JOEkes. Luisteraars kunnen zo'n opname bijwonen in de JOE-studio. Telkens komen er vier moppentappers moppen vertellen. Leen Demaré modereert. Alle moppentappers op een rijtje: Sam Gooris, Walter Grootaers, Sergio, Jo Vally, Martin De Jonghe, Gili, David Davidse, Rob Vanoudenhoven en Brik Van Dyck. Op 3 juli 2010 organiseerde JOE zijn eerste JOEkes Live XL, een groot comedyfestival in Brugge. Onder andere Freddy De Vadder, Henk Rijckaert en Bert Kruismans stonden op het podium.

Externe link[bewerken]