Klara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klara
VRT Klara logo.svg
Voormalig BRT 3
Radio 3 (tot 2000)
Slagzin Blijf verwonderd
Lancering 2 december 2000
Genre(s) Klassieke muziek, Jazz, Chanson
Eigenaar VRT
Nethoofd Chantal Pattyn
Uitzendgebied
Land België
Stad Schaarbeek, Brussel
Uitzendgebied Vlaanderen
Frequenties West-Vlaanderen: 90.4 FM
Oost-Vlaanderen: 92.0 FM
Antwerpen: 96.4 FM
Vlaams Brabant: 89.5 FM
Limburg: 89.9 FM
[www.klara.be Website]
Portaal  Portaalicoon   Media
Muziek

Klara is een Belgische radiozender van de VRT die vooral klassieke muziek uitzendt. In tegenstelling tot andere FM-zenders van de VRT zendt ze geen reclameblokken uit. De naam van het station is een lettergreepwoord; een verkorting van "klassieke radio". Haar programmatie is vergelijkbaar met die van NPO Radio 4 in Nederland, BBC Radio 3 in Groot-Brittannië en Musiq'3 in Wallonië.

Het nethoofd van Klara is sinds maart 2007 Chantal Pattyn. Ze is de opvolgster van Walter Couvreur (2001–2007) en Pieter Andriessen (1991–2000).

Geschiedenis[bewerken]

Klara startte onder de naam BRT 3. Later werd de zender omgedoopt tot Radio 3. Sinds 2 december 2000 zendt het station uit onder haar huidige naam. De naamsverandering werd, samen met een nieuwe programmering, uitgevoerd om een groter publiek te trekken voor de klassieke zender.

Tijdens de Mozart-week van januari 2006 maakte het VRT-bestuur bekend dat in de toekomst Klara als herkenningsnaam zou gaan gebruikt worden voor culturele inhoud op andere VRT-kanalen dan alleen de radio: bijvoorbeeld ook op tv-zender Canvas, of op het internet.

In het najaar van 2013 onderging de zender een vernieuwingsoperatie, met twaalf nieuwe programma's en een nieuwe slagzin: Blijf verwonderd.

Volgens de jongste cijfers (januari-april 2019) van het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) heeft Klara samen met Klara continuo een marktaandeel van 2,46%.

Presentatoren en presentatrices[bewerken]

Huidige presentatoren en presentatrices[bewerken]

Voormalige presentatoren en presentatrices[bewerken]

Bekende programma's[bewerken]

Evenementen[bewerken]

Jaarlijks organiseert Klara enkele evenementen, grotendeels op locatie. Soms vervangen die deels de gewone programmatie, zoals het grootschalig KlaraFestival in september. Klara is ook cosponsor van Jazz Middelheim.

Klara Awards[bewerken]

De Klara Awards zijn Klassieke muziekprijzen, de tegenhangers van de Music Industry Awards (MIAs) voor populaire muziek, uitgereikt in vijf categorieën: beste cd, musicus van het jaar, belofte van het jaar, muziekpersoonlijkheid van het jaar (bv. voor een platenproducent) en carrière-award.

Klara in de Singel[bewerken]

Een brede waaier concerten in klassieke en aanverwante niet-scenische muziekgenres, opgevoerd in de Antwerpse concertzaal De Singel

Klara 4 Kids[bewerken]

Klara 4 Kids wil klassiek bekendmaken bij kinderen, en omvat vooral evenementen in één stad/locatie, bijvoorbeeld de Brusselse BOZAR (2011) of Antwerpen (2012).

Frequenties[bewerken]

Zendmast Frequentie
Antwerpen 96.4 MHz
Egem 90.4 MHz
Genk 89.9 MHz
Schoten 96.4 MHz
Sint-Pieters-Leeuw 89.5 MHz

Externe links[bewerken]