Rondas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rondas
Producer(s) Jean-Pierre Rondas
Uitzendingen
Tijdstip Zondag
12:00-13:00
Omroep VRT
Zender Klara
Periode 2001 - 26 januari 2011
Portaal  Portaalicoon   Media

Rondas was een wekelijks radiopraatprogramma op Klara, een van de zes radionetten van de Vlaamse Radio en Televisie-omroep (VRT).

Concept[bewerken | brontekst bewerken]

In Rondas ging VRT-radiojournalist Jean-Pierre Rondas gedurende ongeveer één uur een gesprek aan, over de meest uiteenlopende maatschappelijke thema's (cultuur, politiek, filosofie, religie, ...), met telkens één personaliteit met kennis van zaken in zijn of haar werkveld. Rondas maakte geen gebruik van de klassieke interviewtechniek, waarbij de interviewer zich beperkt tot het stellen van een aantal korte vragen, maar koos voor de dynamiek van een gesprek waar beide partners evenwaardig zijn. Anderstalige personaliteiten worden door Jean-Pierre Rondas in het Frans, Engels of Duits geïnterviewd waarbij de luisteraar een samenvatting kreeg in het Nederlands. In zijn programma besteedde Jean-Pierre Rondas de laatste jaren meer aandacht aan het nationaliteitenvraagstuk in België en in de wereld. Radiopresentator Jean-Pierre Rondas staat bekend als lid van de Gravensteengroep, een denkgroep die ijvert voor meer Vlaams zelfbestuur.

Op 14 januari 2011 reikte de Vlaamse literaire vakorganisatie Boek.be haar jaarlijkse Gulden Boek aan Jean-Pierre Rondas. Rondas kreeg de prijs vanwege "zijn uitvoerige interviews met internationale auteurs in diverse radioprogramma's voor Radio Klara (voorheen Radio 3), onder meer in zijn eigen programma Rondas en eerder bijvoorbeeld ook in Wereldbeeld." "Steeds hanteert hij daarbij een brede visie waarbij ook wetenschap, cultuur en maatschappij worden betrokken", zo werd gezegd op de prijsuitreiking.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Rondas startte als wekelijks radioprogramma in 2001. De allerlaatste uitzending ging in de ether op 16 januari 2011. In totaal werden meer dan 400 afleveringen uitgezonden.

Onderwerpen[bewerken | brontekst bewerken]

In Rondas kwamen gesprekken met de volgende personaliteiten aan bod:

Opgepast: bovenstaande lijst is onvolledig en moet aangevuld worden.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2011 – de jaarlijkse "Gulden Boek" van boekenvakorganisatie Boek.be

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]