Bart Maddens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Bart Maddens (22 november 1963) is een Vlaams hoogleraar en politicoloog aan de faculteit Sociale wetenschappen van de KU Leuven.

Hij doctoreerde aan dezelfde universiteit en maakt er deel uit van het KU Leuven Instituut voor de Overheid. Hij doceert er onder meer het opleidingsonderdeel 'Politieke partijen en sociale bewegingen'.[1] Hij publiceerde over het Belgische kiesstelsel, de financiering van de politieke partijen in België en over nationalistische bewegingen en partijen in Europa.[2] Hij schreef onder meer mee aan de boeken Territorial Party Politics in Western Europe (2009)[3] en Het geld van de partijen (2009).[4] Hij is tevens de auteur van Omfloerst Separatisme? Van De Vijf Resoluties Tot De Maddens-strategie (2009).[5]

Hij was eerder secretaris van het Centrum voor Staatshervorming van het Vlaams Parlement. Hij is lid van de Gravensteengroep, die academici, publicisten en dergelijke samenbrengt rond meer autonomie voor Vlaanderen. Over dat onderwerp publiceert hij regelmatig vrije tribunes in De Standaard, De Morgen, Doorbraak en De Tijd.[2]

Op 3 maart 2009 publiceerde hij in De Standaard een vrije tribune onder de titel 'On n'est demandeur de rien'. Daarin schoof hij een communautaire strategie naar voren die kortweg stelt dat de Vlaamse partijen niet langer een nieuwe stap in de staatshervorming moeten vragen, maar moeten wachten tot de Franstalige partijen daarvoor vragende partij zijn. Vroeg of laat heeft de Federale regering van België, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of Wallonië geld nodig, denkt hij. Op dat moment kunnen Vlaamse politici weigeren, zoals Franstalige politici dat eerder deden. Dit net zo lang totdat Vlaamse partijen, in ruil voor geld, een duidelijke vooruitgang kunnen boeken in de staatshervorming. Deze strategie wordt de Maddens-doctrine of Maddens-strategie genoemd.[6]

Publicaties[bewerken]

 • Publicatieoverzicht Bart Maddens - Lirias KU Leuven
 • Bart Maddens, Kiesgedrag en partijstrategie. (Departement Politieke Wetenschappen, Afdeling Politologie, KU Leuven, 1994)
 • Delwit, P., De Waele, J., Alaluf, M., Billiet, J., Maddens, B., Swyngedouw, M. & Fiers, S. L'extrême droite en France et en Belgique. (Complexe, 1998)
 • Bart Maddens & Karolien Weekers, Het geld van de partijen. (Acco, 2009)
 • Bart Maddens, Territorial Party Politics in Western Europe. (Swenden, W., Ed., Maddens, B., Ed.). (Palgrave-Macmillan, 2009)
 • Bart Maddens, Omfloerst separatisme? Van de vijf resoluties tot de Maddens-strategie. (Pelckmans, 2009)
 • Maddens, B., Put, G. & Smulders, J. Het DNA van de kandidaten. Een doorlichting van de kandidaten voor de Kamerverkiezingen van 1987 tot 2010. (Acco, 2014)

Referenties[bewerken]

 1. Profiel van Bart Maddens, KU Leuven Instituut voor de Overheid, Geraadpleegd op 4 mei 2014.
 2. a b Publicatieoverzicht Bart Maddens Lirias KU Leuven, KU Leuven, Geraadpleegd op 1 september 2010.
 3. Territorial Party Politics in Western Europe, Macmillan, Geraadpleegd op 1 september 2010.
 4. Het geld van de partijen, Acco, Geraadpleegd op 4 mei 2014.
 5. Omfloerst Separatisme (Van De Vijf Resoluties Tot De Maddens-strategie) by Bart Maddens, Goodreads Inc, Geraadpleegd op 1 september 2010.
 6. On n'est demandeur de rien, Vrije Tribune Bart Maddens in De Standaard, De Standaard van 3 maart 2009, Geraadpleegd op 1 september 2010.