Stille Waters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stille Waters
Genre Fictie, Drama
Speelduur 50 minuten
Bedenker Ward Hulselmans
Hoofdrollen zie Acteurs
Regie Mark De Geest
Frank Van Mechelen
Muziek Steve Willaert
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Locatie Klein-Brabant
Productie
Producent Skyline
Uitzendingen
Start 9 december 2001
Einde 3 maart 2002
Afleveringen 13
Netwerk of omroep TV1 (nu Eén)
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Stille Waters is een Vlaamse dramaserie naar de hand van Ward Hulselmans, in opdracht van VRT-TV1 (nu Eén).

De reeks van 13 afleveringen werd eind 2001 voor het eerst uitgezonden. Centraal staat de strijd tussen de machtige industrieel Alexander Vorlat (Jo De Meyere) en de jonge stadsvrouw Jana Meyer (Antje De Boeck) die de verdachte dood van haar pleegvader onderzoekt. Doorheen het verhaal wordt een kluwen van misdaad en corruptie blootgelegd.

De naam van de serie verwijst naar de korte periode (20 minuten) bij het keren van het tij, wat men ook wel « dood tijd » noemt. Van eb naar vloed of omgekeerd is er op dat moment bijna geen stroming. Stoere mannen probeerden dan vroeger wel eens het Scheld over te zwemmen. Stille waters verwijst dus naar « dood tijd », maar in de serie meer naar dingen die niet mogen geweten zijn, geheimen die beter geheim blijven.

Acteurs[bewerken]

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In het rustige Terhaven, een dorp aan de oevers van de Schelde, is de schijnbare kalmte slechts een dekmantel voor een onophoudelijke reeks schandalen die op het punt staan uit te breken. Het begint allemaal wanneer veerman Stan Moereels (Jan Decleir) geplaagd door wroeging zelfmoord pleegt. In een afscheidsbrief aan zijn stiefdochter Jana Meyer (Antje De Boeck) bekent hij dat hij medeschuldig is aan iets "wat erger is dan moord", en dat hij dat heeft gedaan voor zijn zogenaamde vriend Alexander Vorlat (Jo De Meyere). Vorlat is de eigenaar van de lokale houtzagerij, verschaft in die hoedanigheid enorm veel werk in de streek, en heeft politiek een enorme vinger in de pap. Zo heeft Jana's broer Guido (Wim Danckaert) zijn postje op het provinciebestuur aan Vorlat te danken.

Jana verneemt dat ze van haar vader de veerpont heeft geërfd, maar het blijkt dat er nog een schuld op uitstaat aan uitgerekend Vorlat. Die stelt voor om de boot over te nemen en het resterende bedrag aan haar te geven. De agressieve reactie die Vorlat geeft wanneer Jana eerder terloops over de afscheidsbrief begint, maakt haar alleen wantrouwiger: ze besluit het veer over te nemen, tot grote ergernis van Vorlat, die liever zou zien dat ze haar biezen pakte en terug naar Antwerpen keerde. Probleem: Jana kan niet varen, maar een sympathieke arbeider uit Vorlats zagerij, Rob De Laet (Koen De Bouw) helpt haar, en samen worden ze een koppel. Doordat ze vaker in de buurt is, kan Jana bovendien haar moeder (Camilla Blereau) vaker bezoeken, die in een instelling voor geestelijke gehandicapten zit, en haar dagen vult met ruzie te maken met "madame Charette" (Katrien De Ruysscher), een andere bewoonster van het gesticht.

Jana maakt ook kennis met de rest van de familie Vorlat: opa Albert Vorlat (Nand Buyl), een oude vriend van Stan, heeft een visserscafé, en krijgt van zijn zoon een maandelijkse betoelaging om zich vooral zo weinig mogelijk te laten zien. Zoon Tobie (Peter Seynaeve) wordt klaargestoomd om in de zaak te gaan werken, en staat op het punt te trouwen met Kathy (Geena Lisa Peeters), de dochter van een invloedrijke ambtenaar, terwijl zijn broer Ben (Frank Van Erum) eerder een artistieke carrière op het oog heeft, en zijn op het randje van de meerderjarigheid balancerende vriendin Inez (Kyoko Scholiers) zwanger heeft gemaakt. En Vorlats vrouw, Claudine Vorlat-de Wesemael (Chris Thys) probeert tevergeefs de familiebanden terug vast te smeden.

Vorlat laat zich door niets of niemand commanderen, en probeert de zaken altijd naar zijn hand te zetten, denkend dat alles in de wereld voor de juiste prijs te koop is. Zijn zagerij staat intussen op het randje van het failliet door een mislukte deal in Polen, en door het feit dat hij diverse "onkosten", zoals het bezoek aan zijn favoriete prostituee Wendy (Inge Paulussen) als bedrijfsonkosten heeft ingeboekt. Alleen hijzelf en zijn boekhouder Vervenne (Ludo Busschots) zijn van dit financieel débâcle op de hoogte. Vorlat heeft de grootste moeite om zijn bedrijf recht te houden, wat leidt tot afdankingen en inbreuken op de veiligheid. Wanneer er een zwaar ongeluk gebeurt op de zagerij, begint het personeel spontaan te staken voor betere werkomstandigheden en meer personeel. Om de fabriek draaiende te houden, is Vorlat verplicht om geld te lenen van zijn steenrijke schoonbroer, Robert de Wezemael (Karel Deruwe), die door een schandaal binnen de familie Vorlat verstoten werd. Maar net wanneer de Wezemael met zijn jacht weer op de Schelde opduikt, gebeurt er een ongekend drama: twee jongetjes, Kristof Sebrechts en Tim Rommens, het zoontje van Vorlat 's ploegbaas Pierre Rommens (Dirk Tuypens) verdrinken op de Schelde in een roeiboot. Alles lijkt op een ongeluk, ware het niet dat Jana van journalist Coppens (Hubert Damen) te horen krijgt dat de kinderen zwaar dronken waren en een onverklaarbare hoop geld op zak hadden.

Jana neemt het voortouw in de contacten tussen de ouders en de pers. Wanneer ook nog een pen, met daarop een compositie van Ben Vorlat en de stemmen van de kinderen vlak voor hun ongeluk, opduiken, eist de familie opheldering bij het gerecht. Onderzoeksrechter Van Wallegem (Wim Opbrouck) doet alle moeite van de wereld om het onderzoek zo snel mogelijk af te sluiten: in zijn ogen was de drank en het geld een kwajongensstreek van de kinderen, maar de ouders weigeren in die theorie te geloven. Ondanks procureur Hervé (Ugo Prinsen), Van Wallegem's overste en een goede vriend van Vorlat, de pen zoek laat geraken komt er plots een stroom aan tot dan toe verzwegen informatie bovendrijven: Journalist Coppens licht Jana in dat Robert de Wezemael, de schoonbroer van Vorlat, een notoire pedofiel is en dat de vorige keer toen zijn jacht in de buurt was er een gelijkaardig "ongeval" is gebeurd. Als klap op de vuurpijl meldt zich een getuige, de lokale drukker Herman (Warre Borgmans), vertrouwt Jana toe dat hij als kind ook door Robert de Wezemael werd misbruikt. De druk van de publieke opinie bij het gerecht doet de zaken openbarsten, en het proces komt in een stroomversnelling, waar Jana tegen wil en dank wordt in meegezogen.

Alexander Vorlat voelt langs alle kanten de druk op zijn persoon en zijn bedrijf toenemen want wanneer Robert wordt gearresteerd, zal blijken dat hij de arbeiders in het zwart heeft uitbetaald, met de Wezemaels geld. Maar als de zaak van de verdwenen kinderen eindelijk uitgeklaard wordt, heeft Jana nog altijd geen antwoord op de vraag wat haar vader daar nu allemaal mee te maken had...

Productie[bewerken]

De draaiperiode liep van 9 januari 2001 tot 11 november 2001 met een filmploeg van ongeveer 25 personen. Het merendeel van de opnames vonden plaats in Bornem en omliggende gemeenten. Zo werd er gefilmd aan de veerponten van Mariekerke & Sint-Amands, Jachtpaviljoen De Notelaer, Café Zates en Café Sint-Vadde. Houtzagerij Peleman uit Puurs fungeerde als de houtzagerij en burelen van Alexander Vorlat en de scènes in het bureau van Vervennen, de boekhouder, werden in Ruisbroek gefilmd. Daarnaast waren ook het kasteel van Opdorp en de schoolkapel en de privévertrekken van de zusters van Sint-Vincentiuscollege te Buggenhout vaste opnamelocaties. Het justitiepaleis van Dendermonde deed dan weer dienst als gerechtsgebouw in de serie.

De veerboot van Mariekerke heeft dienst gedaan als de veerboot van Stan & Jana. Tijdens de opnames voer de veerboot van Sint-Amands dan telkens parallel mee, want hierop stonden de camera’s en de filmcrew. Wanneer de acteurs effectief moesten varen lag de veerman van Sint-Amands op de grond aan de voeten van Jan Decleir of Antje De Boeck om instructies te geven, onzichtbaar voor de camera’s.

Dvd[bewerken]

De serie werd op op 13 januari 2004 door Bridge Pictures uitgebracht op dvd. De box bevat 4 dvd's met alle 13 afleveringen. Er zijn geen Nederlandse ondertitels voor doven en slechthorenden en er zijn ook geen extra's. De afleveringen staan allemaal in anamorf breedbeeld op de dvd's.


Externe links[bewerken]