Klein-Brabant (België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gemeentes van de streek Klein-Brabant.

Klein-Brabant is een geografische streek in Vlaanderen die zich uitstrekt langs de Schelde en de Rupel in de stedendriehoek die wordt gevormd door Antwerpen, Brussel en Gent. Klein-Brabant is een substreek van Zandig Vlaanderen.

De benaming Klein-Brabant stond vroeger in brede, economische zin voor de streek aan de rand van Binnen-Vlaanderen, in het zuidwesten van de provincie Antwerpen, het noordwesten van Vlaams-Brabant en het oosten van Oost-Vlaanderen, meer bepaald het gebied tussen de Schelde te Baasrode en de Zenne; van de Rupel te Boom tot de lijn die Aalst en de Dender met Vilvoorde verbindt.

Nu worden vooral de gemeentes Bornem, Puurs en Sint-Amands bedoeld. Deze gemeenten hebben zich op toeristisch vlak gegroepeerd en vormen zo samen het werkgebied van de VVV Klein-Brabant-Scheldeland. De drie gemeenten hebben ook hun gemeenschappelijke politiewerking met de passende naam Politiezone Klein-Brabant toebedeeld.

De streek kreeg grote aandacht tijdens en na de uitzending van de één reeks Stille Waters, maar ook de jaarlijkse Dodentocht en de Schelde Internationale Muziekstroom-route dragen bij tot de uitstraling van de streek. Er verscheen in 2014 een gelijknamig fotoboek over de streek, waarin fotograaf Koen Liekens de regio met beelden en korte anekdotes omschrijft.