Baasrode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Baasrode
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Baasrode
Baasrode
Baasrode
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Dendermonde Dendermonde
Fusie 1977
Coördinaten 51° 2′ NB, 4° 10′ OL
Algemeen
Oppervlakte 8,23 km²
Inwoners (01/01/2008) 5.964 (725 inw/km²)
Overig
Postcode 9200
Netnummer 052
Detailkaart
Baasrode
Baasrode
Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Baasrode is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Dendermonde sinds 1977. Het is een dorp met een nijverheid- en woonfunctie in de Scheldevallei in de Denderstreek. Naast het centrum liggen op het grondgebied ook het gehucht Vlassenbroek en het gehucht Briel op de grens met Buggenhout.

Toponymie[bewerken]

In het dialect wordt soms naar Baasrode verwezen als Bostroë.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Baasrode in 1556 getekend door Pieter Bruegel de Oude
De St Gertrudiskerk te Vlassenbroek (juli 2004)

De Sint-Ursmaruskerk is van laatgotische (16de eeuw) oorsprong en is gelegen vlak aan de Schelde. Ze was op zijn minst één van de eerste slachtoffers van de Beeldenstorm en werd door opeenvolgende krijgsverrichtingen en veldslagen (zoals de Slag om Baasrode op het einde van de zestiende eeuw) zwaar beschadigd. De huidige geklasseerde torenkop in renaissancestijl dateert uit 1677, terwijl het schip van de kerk gevoelig werd uitgebreid in de periode 1779-1830.

De huidige schilderachtige Sint-Gertrudiskerk te Vlassenbroek stamt dan weer uit de eerste helft van de 17e eeuw, en had evenzeer vaak te lijden onder oorlogshandelingen. Ook dit kerkje ligt eveneens aan de oever van de Schelde. Het kerkje in Vlassenbroek en het omliggend landschap zijn beschermd en geliefd als wandel- en rustplaats net buiten Dendermonde. Vlassenbroek heeft een kleine dorpskern, geconcentreerd rond het kerkje.

Voor de sluiting van de scheepswerf was Baasrode bekend als een scheepsbouwersdorp. Momenteel kan men met het binnenvaartverleden kennismaken in het scheepvaartmuseum waar talrijke scheepsmodellen, prenten en andere exponenten het verleden van de binnenscheepvaart toelichten. Er bestaat ook een project om de oude scheepswerf om te bouwen tot recreatiedomein (museumschepen en rondvaartboten).

Bovendien ligt Baasrode aan de toeristische stoomspoorlijn Dendermonde-Puurs. Tot deze lijn behoort het station Baasrode-Noord, het "hoofdkwartier" van de vzw SDP (Stoomtrein Dendermonde Puurs), die de lijn beheert. Hier kan men een verzameling van oud spoormateriaal (locomotieven, wagons en rijtuigen, signalisatie) bekijken. Elke zondag van de maanden juli, augustus en september wordt er met een oude stoomtrein gereden.

Evenementen[bewerken]

  • Scheldefeesten: dit is een dorpsfeest, dat telkens het derde weekend van september wordt georganiseerd, samen met de septemberkermis. De dinsdag na de kermis is er de jaarmarkt.
  • Carnaval: ook is er het jaarlijkse carnavalsfeest. Dit feest start de zondag voor Aswoensdag en duurt drie dagen. Het valt dus samen met het Aalsterse carnaval. Op zondag is er de stoet, het hoogtepunt van het carnaval.[1]

Demografische ontwikkeling[bewerken]

  • Bron: NIS; Opm:1806 t/m 1970=volkstellingen; 1976, 1985, 1995, 2005, 2007=inwoneraantal op 31 december

Sport[bewerken]

Baasrode heeft twee kaatsverenigingen, waarvan één, VA Baasrode, op het hoogste niveau speelt. Ook heeft Baasrode een basketbalclub (Panters Baasrode). Voetbalclub KFC Baasrode is aangesloten bij de KBVB. Sedert 1985 is er ook een krachtbalclub actief, 't Botterken Baasrode.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Van oudsher is er in Baasrode een veerdienst over de Schelde, die de gemeente met het dorp Kastel in Moerzeke verbindt. Daar vertrok een tramdienst naar Burcht en Linkeroever. Baasrode had op zijn grondgebied het spoorwegstation Baasrode-Noord, op de spoorlijn Dendermonde-Puurs. De lijn werd in 1980 opgeheven. Er is ook langs spoorlijn 53 nog het station Baasrode-Zuid.

De N17 Dendermonde-Willebroek loopt door de gemeente.