Keur (Dendermonde)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Keur
Wijk in België Vlag van België
Keur (België)
Keur
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Dendermonde Dendermonde
Coördinaten 51° 2′ NB, 04° 7′ OL
Detailkaart
Keur (Oost-Vlaanderen)
Keur
Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Het Keur of Keur is een wijk in de Belgische stad Dendermonde. De wijk ligt ten oosten van het centrum van Dendermonde en had een eigen parochie.

Ten zuiden van het Keur ligt de wijk Lutterzele, ten oosten het industriegebied Hoogveld.

Sint-Jozef Arbeiderkerk

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog verhuisden vele mensen, uit houten woningen in de stad, naar plaatsen buiten de stad. Zo ontstond onder andere een gemeenschap aan de Mechelse steenweg, die men "Het Keur" noemde. Er werden 214 sociale woningen gebouwd, zodat de buurt met een 750 inwoners werd uitgebreid.

In 1958 besloot men een noodkerkje te bouwen dat in september van dat jaar werd ingewijd door Monseigneur O. Schelfhout. In de jaren zestig werd een tweede wijk van sociale woningen gebouwd. Stilaan vond men dat de wijk een eigen identiteit kreeg en groot genoeg was geworden om een zelfstandige parochie te worden. Zo ontstonden de plannen voor het bouwen van een grotere kerk[1].

In 1967 begonnen de bouwwerken in opdracht van pastoor-deken Vanovermeire. De architect was Dom Antoon van de Benedictijnenabdij van Dendermonde. Het werd een kerk in Duitse garagestijl met een mooie glazen wand en een sobere inrichting.

Op 23 november 1970 werd de nieuwe kerk ingewijd en werd de parochie zelfstandig met als patroonheilige Sint-Jozef Arbeider.

Eind jaren 80 kwamen er nog eens een 300 woningen bij door de verkaveling van het Kroonveld. Zo groeide de parochie uit tot een 3000 zielen.

In 2021 werd de kerk onheiligd[2].

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Sint-Jozef Arbeiderkerk