Schelde Internationale Muziekstroom-route

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Walter De Buck

De Schelde Internationale Muziekstroom-route (SIM-route) is een toeristische wandelroute in Vlaanderen langs de Schelde van Sint-Amands tot Bornem in Klein-Brabant. In 2008 nam Toerisme Vlaanderen de route op in zijn toeristische publicaties. Deze route wordt tevens vermeld in de Steenovens- en Emile Verhaeren-route.

De SIM-route is een cultureel themapad in de Vlaamse streek Klein-Brabant. Het initiatief gaat uit van twee privépersonen uit Sint-Amands, Simon Ielegems en Franske Comhaire, die evenwel door de lokale gemeentebesturen ondersteund worden. Sinds 2003 bouwen zij aan een muzikantenroute, de Schelde Internationale Muziekstroom-route. Hierbij werden enkele pittoreske plekjes in Klein-Brabant hernoemd naar bekende Belgische muzikanten. Het toeristische televisieprogramma Vlaanderen Vakantieland van de VRT-zender één besteedde ook al de nodige aandacht aan de route. De SIM-route heeft naast het permanent bereikbare wandeltraject, een aantal evenementen bij de inhuldiging van nieuwe locaties opgeleverd.

Telkens gaat de inhuldiging gepaard met een kunstwerk van een plaatselijke kunstenaar en een toeristisch straatnaambord, in aanwezigheid van de betrokken muzikant. Er werden reeds tien muziekstraatjes ingehuldigd:

Omdat de Belgische wetgeving straatnamen naar nog levende personen verbiedt (met uitzondering van het koningshuis), blijft elk van deze locaties tevens zijn officiële naam behouden. De huidige tien muziekstraatjes zijn dan ook gesignaliseerd met een speciaal toeristisch straatnaambord en een bijhorend kunstwerk.

In 2007 kreeg de Schelde Internationale Muziekstroom-route de cultuurprijs van de gemeente Sint-Amands.