Branst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Branst
Gehucht in België Vlag van België
Branst (België)
Branst
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Antwerpen (provincie) Antwerpen
Gemeente Vlag Bornem Bornem
Coördinaten 51° 5′ NB, 4° 12′ OL
Detailkaart
Branst (Antwerpen)
Branst
Locatie in Antwerpen
Portaal  Portaalicoon   België

Branst is een dorp in de Antwerpse gemeente Bornem. Het dorpje ligt aan de Schelde en is vooral bekend om zijn mooie wandelroutes langs deze rivier.

Branst was vroeger bekend voor zijn grote kermis die dagenlang duurde en zijn wielerkoersen. Vandaag zijn het vooral de Scheldedijk en de Koningsrek die bezoekers naar deze parochie trekken. Met Koningsrek wordt niet enkel het bekende café van Leonie van Zates bedoeld, maar ook het uitzonderlijk rechte stuk in de Scheldeloop waar gevist kan worden.

Branst is geen echte deelgemeente maar een dorp. Het is steeds afhankelijk geweest van Bornem.

Zandstuivers[bewerken | brontekst bewerken]

De Branstenaar gaat al jaar en dag door het leven als ‘de zandstuiver’. Branst ligt namelijk in een stuifzandgebied. Deze gronden staan op de bodemkaart van België gemarkeerd als ‘zeer droge gronden op zand’. De gronden houden geen vocht vast omwille van hun grote korrelgrootte. Bij droogte glijdt het letterlijk ‘als zand tussen de vingers’. Zandstuiver, verwijst ook naar de tijd dat de droge Branstse gronden bezaaid waren met aspergebermen.

Vliegende Geit[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de Scheldedijk leeft ook een andere mythe. Net na de oorlog ontstond er commotie. Enkele Branstenaren dachten dat er een geit in de schorren zat. Er ontstond een ellenlange discussie, “Van wie was die geit nu eigenlijk?” Toen ze besloten om een kijkje te nemen, vloog de geit plots weg. Het bleek een watersnip te zijn. Hun gekwetter lijkt vaak op dat van een geit. De mythe was geboren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Branst is een betrekkelijk jong dorp. In de 17e eeuw was het grondgebied nog onontgonnen en bestond uit bos en heide. De naam is mogelijk afkomstig van de plaats waar brandhout werd verzameld. Er ontwikkelde zich op deze plaats een armenwijk van Bornem. De stichting van een parochie in 1894, een school (1905-1906) en een klooster (1910) leidden tot de groei van het dorp.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Sint-Vincentius a Paulokerk
  • In de wijk met vogelnamen, opgericht waar voorheen de boerderij Craeyhoeve gelegen was, is een Lourdesgrot te vinden. De "Grot van Branst" ligt in het bos tussen de Buizerdlaan, Zwaluwenlaan en de Riddermoerstraat. In 1947 werd ze opgericht door F. Eggers. In de onmiddellijke omgeving van het gietijzeren kruis werd een gedenkplaat voor de oorlogsslachtoffers geplaatst.

Verenigingsleven[bewerken | brontekst bewerken]

Branst heeft een voetbalvereniging die in het seizoen 2014-2015 in Derde Provinciale uitkomt: KVS Branst (sinds 2020 fusie met FC Mariekerke tot FCS Mariekerke-Branst) volleybalclub VC Branst en een plaatselijke chiro-vereniging.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Branst ligt aan de Schelde. De hoogte loopt op tot 5 meter. Ten oosten van Branst liggen enkele stukken bos. In het noordwesten van de kom vindt men de Scheldeschorren.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Mariekerke, Weert, Bornem