Lourdesgrot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Lourdesgrot in Zundert
Baarle-Nijhoven is een buurtschap bij Baarle-Nassau

Een Lourdesgrot is een kopie van de grot van Massabielle bij de Franse stad Lourdes waar op 11 februari 1858 Maria zou zijn verschenen aan Bernadette Soubirous. Er zijn in vele landen kopieën gebouwd voor de verering van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes, vooral nadat het Vaticaan in 1907 aan deze verschijning de dag 11 februari in de liturgische kalender heeft verbonden.

Het gaat om natuurgetrouwe nabootsingen. In de grot kan een altaar geplaatst zijn. Schuin boven de grot (voor de kijker rechts) bevindt zich een nis met daarin een wit Mariabeeld met een blauwe sjerp en een rozenkrans. Voor de grot staat een beeld van een omhoogkijkende, knielende Bernadette in gebed. Zo'n Lourdesgrot staat er in combinatie met een kapel, een kerk of zelfs een basiliek (zoals in Oostakker bij Gent).

België[bewerken]

In België was de Lourdesgrot van Houthulst uit 1860 de eerste. Ook de Lourdesgrot van Affligem is bekend. In Jette werd tijdens de Eerste Wereldoorlog een Lourdesgrot gebouwd om voor de soldaten te kunnen bidden. Ze ligt in een parkje naast de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskerk en werd op 15 augustus 1915 ingewijd door Kardinaal Mercier voor 20.000 gelovigen.[1]

Verder zijn onder andere in Anderlecht, Ardooie, Bassenge (Bitsingen), Bouwel, Edegem, Humbeek-Sas, Laakdal, Leest, Loppem, Meersel-Dreef, Merksem, Mol, Oetingen, Oostakker, Oostmalle, Ravels, Rijkevorsel, Sint-Pieters-Woluwe, Turnhout, Varsenare, Westvleteren en Zutendaal Lourdesgrotten te vinden.

Nederland[bewerken]

In Nederland bevinden zich vele tientallen Lourdesgrotten. Onder andere in Bredevoort, Brunssum, Driebergen-Rijsenburg, Genzon Ulestraten, Katwijk a/d Maas, Luttenberg, Luyksgestel, Mariahout, Medemblik, Monster, Nijmegen (naast de Lourdeskerk), Noordeinde, Ommel, Sint Nicolaasga, St. Willebrord, Steyl, Valkenburg, Waspik-Zuid en Zwaag. In Scheveningen is een Lourdeskapel met grot. In Bergen op Zoom bevindt zich een Lourdesgrot in de Onze Lieve Vrouwe van Lourdeskerk.

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]