Kruidnoot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kruidnoten

Kruidnoten of kruidennoten, zijn een traditionele lekkernij die vaak worden gegeten voor en tijdens het sinterklaasfeest. Kruidnoten worden vaak verward met pepernoten, echter zijn het twee verschillende soorten snoepgoed. Pepernoten zijn namelijk zachter en van een ander soort deeg gemaakt.

In Vlaanderen wordt het woord ook in een heel andere betekenis gebruikt, namelijk voor de muskaatnoot, de vrucht van de muskaatboom.

Beschrijving[bewerken]

Chocokruidnoten

Kruidnoten worden gebakken van deeg bestaande uit tarwebloem, waar veel speculaaskruiden in verwerkt zijn. In niet-ambachtelijk bereide kruidnoten wordt verder ook glucose-fructosestroop, de emulgator sojalecithine en natriumcarbonaat toegevoegd.

Chocokruidnoten zijn kruidnoten met een laagje chocolade. Een zakje bevat doorgaans zowel kruidnoten met pure, melk- als witte chocoladeomhulling. Andere varianten kruidnoten zijn karamel en truffel.

Kruidnoten worden door veel mensen pepernoten genoemd. Oorspronkelijk zijn pepernoten een wat taaiere lekkernij, die van roggemeel gebakken wordt. Inmiddels is het zo gangbaar om kruidnoten pepernoten te noemen, dat het ook correct Nederlands is geworden.[1]

Zie ook[bewerken]