Bloem (keuken)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Bloem is een fijngemalen meel van granen, waaruit de buitenste schilletjes, de zemelen en de kiemen van het graan verwijderd zijn.

Door deze bereidingswijze heeft bloem een witte kleur. Veel mensen en met name kinderen vinden met bloem gemaakte producten lekkerder dan met "gewoon" meel gemaakte.

Vroeger werd door sommige korenmolens, zoals de vroeger in Delft staande molen Het Fortuyn, extra witte bloem geproduceerd voor een hogere prijs. Hiervoor werden van de tarwekorrels eerst door pelstenen de buitenkant van de korrel weggeraspt, waarna ze op een maalkoppel tot meel werden vermalen.

Soorten bloem[bewerken]

Er bestaan ten minste de volgende soorten bloem:

  • tarwebloem is bloem gemaakt van tarwe, fijner gemalen (en soms gezeefd) dan volkorenmeel. Hiermee kunnen ook te bakken producten worden ingesmeerd om ze een bruin korstje te geven.
  • patentbloem is ook bloem gemaakt van het binnenste van het meellichaam van tarwe, maar fijner gemalen en gezeefd dan tarwebloem.
  • Zeeuwse bloem is fijngemalen bloem van tarwe die heeft gegroeid in een zeeklimaat
  • rijstebloem is fijn gemalen rijst. Het is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels maar kan ook thuis worden gemaakt door rijst te bakken en te malen in een blender of koffiemolen.
  • maïsbloem is gemaakt van maïs.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]