Hoorn (Terschelling)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hoorn
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Hoorn (Friesland)
Hoorn
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Terschelling Terschelling
Coördinaten 53° 24′ NB, 5° 21′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
440[1]
Overig
Woonplaatscode 2615
Foto's
Kaart van Hoorn
Kaart van Hoorn
Zicht op Hoorn
Zicht op Hoorn
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Hoorn (Aasters: Hoane, Fries: Hoarn) is een dorp op het waddeneiland Terschelling in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Hoorn ligt ten oosten van Lies en ten westen van Oosterend. Het is een langgerekt dorp met van oorsprong verspreide bebouwing van boerderijen en woningen. Dankzij de bouw van enkele nieuwbouwwijkjes is Hoorn vanaf het midden van de jaren zeventig groter geworden. Een van de oudste gebouwen van het dorp is de strandvonderijschuur, nog vrijwel in oorspronkelijke staat. Vroeger werden hier de gejutte spullen opgeslagen, tegenwoordig is het een opslagplaats voor alle verenigingen op Oost-Terschelling. Karakteristiek is de middeleeuwse Sint Janskerk. Het is de oudste kerk van Terschelling. Bij de kerk staat de Sjouw, een bal die gehesen werd om aan het werkvolk in de wijde omtrek de tijd voor de middagpauze aan te geven.

Hoorn is van oorsprong een agrarisch dorp waar veehouderij de voornaamste bron van inkomsten was. Tegenwoordig wordt veel meer geld verdiend aan het toerisme. Er zijn nog maar enkele actieve veehouders over. Hoorn heeft een basisschool, een sportveldencomplex, vier restaurants, twee cafés en enkele winkels.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

  • AVV, voetbalvereniging

Bekende personen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]