Ruigahuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ruigahuizen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Ruigahuizen (Friesland)
Ruigahuizen
Ruigahuizen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 53′ NB, 5° 34′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
115[1]
Overig
Postcode 8564
Netnummer 0514
Woonplaatscode 1683
Belangrijke verkeersaders N928 N359
Foto's
De klokkenstoel van Ruigahuizen op de begraafplaats. Tsjerkhofleane 2
De klokkenstoel van Ruigahuizen op de begraafplaats. Tsjerkhofleane 2
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Ruigahuizen (Fries: Rûgehuzen) is een dorp in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten noordwesten van Lemmer aan de zuidwestelijke kant van Balk.

In 2021 telde het dorp 115 inwoners. Het wordt ook wel als een buurtschap beschouwd van Balk. Een klein stukje van het oude dorpsgebied van Ruigahuizen is ook onderdeel geworden van Balk, onder meer voor een sportpark van Balk aan te leggen.

Samen met het naburige Harich heeft Ruigahuizen een eigen dorpsbelangenvereniging. Een klein onbewoond stukje van de buurtschap Nieuw Amerika ligt in het dorpsgebied van Ruigahuizen, te midden in de Starnumanbossen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp werd in 1243-1254 vermeld als Rughahusem, in 1505 als Rughahuysum en in 1579 als Rugahuysen. De plaatsnaam verwijst mogelijk naar een nederzetting (Huizen) in een wild en ruig begroeide streek. Maar het eerste element kan ook verwijzen naar de familie of persoonsnaam 'Roege'.

Het dorp heeft een eigen kerk gehad maar in de 18e eeuw is deze afgebroken. Het dorp had daarna alleen nog een kerkhof met een van de klokkenstoelen in Friesland. De klokkenstoel werd in 1920 afgebroken omdat geheel was vervallen. In 1954 werd er een nieuwe gebouwd, deze had een klok uit 1746 maar deze werd 1975 gestolen. Er heeft daarna een lichte versie in de klokkenstoel gehangen maar in 2003 werd deze vervangen door een zwaarder exemplaar, die in 1928 is gegoten, zie verder Kerk van Ruigahuizen.

Het dorp was in 1840 flink gekrompen, er was nog maar sprake van 12 huizen. Dit aantal is daarna langzaam weer gegroeid. Een echte kern ontbreekt doordat de groei vooral in verspreide bewoning gebeurde. Toch kan men aan de Jan Jurjenssingel enigszins spreken van een kern. Tot 1 januari 1984 behoorde Ruigahuizen tot de gemeente Gaasterland, waarna het over ging in de gemeente Gaasterland-Sloten. In 2014 werd dit de gemeente De Friese Meren.

Molen[bewerken | brontekst bewerken]

Op het erf van een boerderij aan de Rûchsterwei stond een Amerikaanse windmotor. Deze is in 2018 afgebroken.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ruigahuizen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.