Westerend-Harich

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Westerend-Harich
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Westerend-Harich (Friesland)
Westerend-Harich
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 53′ NB, 5° 31′ OL
Overig
Woonplaats (BAG) Harich
Belangrijke verkeersaders N359
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Westerend-Harich of kortweg Westerend (Fries: Westerein Harich of Westerein) is een buurtschap en gebied in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten westen van Balk en Harich, waaronder het ook formeel valt. Met het gebied wordt het westelijke punt van het dorpsgebied van Harich bedoeld. Hieraan ontleed ook diens naam, het westelijke einde. In het gebied ontwikkelde zich uiteindelijk een buurtschap. De duiding Harich duidt zowel op dat feit als dat het als onderscheiding wordt gebruikt van andere plaatsen met de naam Westerend in de omgeving.

De bewoning van de buurtschap ligt voornamelijk aan de Westerein maar ook aan de Lykwei, Sudergoawei (N359) en Wyldemerkwei zijn er woningen te vinden. De bewoning aan de Wyldemerkwei ligt nabij het natuurreservaat Wyldemerk. Aan die weg zit de manage van de Hippische Sportvereniging Gaasterland, dat in 1937 werd opgericht als de Landelijke rijvereniging Gaasterland.

Aan de zuidrand van het gebied loopt de Van Swinderenvaart en aan de noordelijke rand De Rijn. Van oorsprong is het gebied opgedeeld in de Westerenderpolder en de Nieuwewegspolder. De bewoning buurtschap bestaat voornamelijk uit boerderijen. In het westen zit een kleine camping aan de Westerein en even verderop ook nog een dierenpension.