Echtenerbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Echtenerbrug
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Echtenerbrug
Echtenerbrug
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 52′ NB, 5° 49′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2007) 1098
Overig
Postcode 8539
Netnummer 0514
Belangrijke verkeersaders A6 N924
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Lemsterland
Locatie in de voormalige gemeente Lemsterland
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Echtenerbrug (Fries: Ychtenbrêge; Stellingwerfs: Echtenerbrogge) is een dorp in de gemeente De Friese Meren, provincie Friesland (Nederland). Het ligt ten zuidoosten van het Tjeukemeer en heeft ongeveer 1100 inwoners (2007). Tot 1 januari 2014 behoorde Echtenerbrug tot de gemeente Lemsterland.

Geschiedenis[bewerken]

Echtenerbrug vormt samen met Delfstrahuizen één woonkern. Het dorp is gesplitst geraakt doordat tot 1984 de gemeentegrens met Haskerland door de Pier Christiaansloot liep. De beide dorpen worden verbonden door de Pier Christiaanbrug.

Recreatie[bewerken]

Echtenerbrug is na Lemmer het tweede dorp in de gemeente Lemsterland waar toerisme een belangrijke rol speelt. De Pier Christiaansloot die door de kern van Echtenerbrug en Delfstrahuizen loopt is een belangrijk toeristisch vaarwater. Deze vormt de verbinding tussen de Kop van Overijssel, met onder andere de Weerribben, in het zuiden en de toegang tot de Friese meren in het noorden. In Echtenerbrug zijn meerdere jachthavens en campings gesitueerd.

Evenementen[bewerken]

Echtenerbrug organiseert elk jaar tijdens de zomermaanden de Dolle Brêgedagen. Op de donderdagavonden wordt er dan iets op of rond de brug en het water georganiseerd, zoals zakslaan, spijkerbroekhangen, kanoracen, live-muziek en veel meer. Ook wordt elk jaar bij Echtenerbrug de vijfde wedstrijd skûtsjesilen van de IFKS gehouden, met evenementen in het dorp, zoals een braderie, en muziek op en om het water. Al enige jaren wordt het watersportseizoen afgesloten met een vlootschouw.

In Echtenerbrug wordt jaarlijks in de tweede week van september de feestweek gehouden. Veel bekende Nederlandse bands hebben tijdens deze week opgetreden (BZN, De Dijk, De Kast en Normaal).[bron?]

Bekende Echtenerbruggers[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Openbaar vervoer[bewerken]

Externe link[bewerken]