Echtenerbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Echtenerbrug
Ychtenbrêge
Echtenerbrogge
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Echtenerbrug (Friesland)
Echtenerbrug
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 52′ NB, 5° 49′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
1.005[1]
Overig
Postcode 8539
Netnummer 0514
Woonplaatscode 2242
Belangrijke verkeersaders A6 N924
Foto's
De Duimstraat (2008)
De Duimstraat (2008)
De Pier Christiaansloot (2008)
De Pier Christiaansloot (2008)
Monumentale boerderij aan het Krompad (2021)
Monumentale boerderij aan het Krompad (2021)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Echtenerbrug (Fries: Ychtenbrêge, [ixtn’brɛ:gə]?; Stellingwerfs: Echtenerbrogge) is een dorp in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten noordoosten van Lemmer aan de zuidoostkant van het Tjeukemeer.

Het dorp vormt samen met Delfstrahuizen een tweelingdorp. Een oorspronkelijk deel van Echtenerbrug dat van oorsprong op het dorpsgebied van Delfstrahuizen lag werd in 1984 door een grenscorrectie echt geheel onderdeel van Delfstrahuizen. Het centrum van Delfstrahuizen schoof ook op naar Echtenerbrug. Men spreekt daarom ook wel van één woonkern.

Echtenerbrug en Delfstrahuizen worden samen met Echten en Oosterzee dan ook weer Tjeukemeer-Zuid genoemd. Dit staat ook wel bekend als het meest welvarende gedeelte van Friesland. Echtenerbrug, Delfstrahuizen en Echten zijn dan weer verenigd in Plaatselijk Belang De Trije Doarpen. Echtenerbrug draagt de bijnaam Merenpoort, als toegang tot de Friese meren. In 2021 telde Echtenerbrug 1.005 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op het eind van de 17e eeuw en begin 18e eeuw ontstond bij een brug in de Pier Christiaansloot op de grens van Echten en Delfstrahuizen een nieuwe nederzetting. Deze ontwikkelde zich uiteindelijk aan beide kanten van de brug. Dit was de buurtschap Echtenerbrug dat als een satellietnederzetting van Echten was ontstaan maar deels ook op het grondgebied van Delfstrahuizen lag.

In 1718 werd de plaats vermeld als Echterbrug. De buurtschap bleef lang beperkt tot de bewoning rond die brug. Maar in de 19e eeuw groeide de buurtschap, met ook wat verspreide bewoning.

Maar de echte groei was in het begin van de twintigste eeuw wanneer het een echt dorp werd. het deeltje dat op het grondgebied van Delfstrahuizen was gelegen breidde zich ook uit maar steeds vaker werd dit gewoonweg geduid als Delfstrahuizen, de twee dorpen werden wel al als een eenheid beschouwd. Ook al lag de eigenlijke kern van Delfstrahuizen dan nog altijd ten noorden van de latere Trekkersweg.

De twee dorpen lagen tot 1984 in twee verschillende gemeenten. Bij de gemeentelijke herindeling voor 1984 werd Delfstrahuizen toegevoegd aan de Lemsterland, waarin in Echtenerbrug lag. Daarna verschoof langzaam het centrum van Delfstrahuizen naar de brug en de oude gemeentegrens bij de Pier Christiaansloot. Sinds 2014 liggen de twee plaatsen in de gemeente De Friese Meren. Hoewel de twee dorpen meer vergroeid zijn geworden, beschouwt en duidt men ze nog altijd apart. Qua aantal inwoners is Echtenerbrug groter geworden dan moederdorp Echten als zowel Delfstrahuizen.

Recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

Echtenerbrug speelt toerisme een belangrijke rol. De Pier Christiaansloot die door de kern van Echtenerbrug en Delfstrahuizen loopt is een belangrijk toeristisch vaarwater. Deze vormt de verbinding tussen de Kop van Overijssel, met onder andere de Weerribben, in het zuiden en de toegang tot de Friese meren in het noorden. In Echtenerbrug zijn meerdere jachthavens en campings gesitueerd.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Echtenerbrug organiseert elk jaar tijdens de zomermaanden de Dolle Brêgedagen. Op de donderdagavonden wordt er dan iets op of rond de brug en het water georganiseerd, zoals zakslaan, spijkerbroekhangen, kanoracen, live-muziek en veel meer. Ook wordt elk jaar bij Echtenerbrug de vijfde wedstrijd skûtsjesilen van de IFKS gehouden, met evenementen in het dorp, zoals een braderie, en muziek op en om het water. Al enige jaren wordt het watersportseizoen afgesloten met een vlootschouw.

In Echtenerbrug wordt jaarlijks in de tweede week van september de feestweek gehouden.

Bekende Echtenerbruggers[bewerken | brontekst bewerken]

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Echtenerbrug van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.