Echtenerbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Echtenerbrug
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Echtenerbrug
Echtenerbrug
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 52′ NB, 5° 49′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2007) 1098
Overig
Postcode 8539
Netnummer 0514
Belangrijke verkeersaders A6 N924
Detailkaart
Locatie in de gemeente Lemsterland
Locatie in de gemeente Lemsterland
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Echtenerbrug (Fries: Ychtenbrêge; Stellingwerfs: Echtenerbrogge) is een dorp in de gemeente De Fryske Marren, provincie Friesland (Nederland). Het ligt ten zuidoosten van het Tjeukemeer en heeft ongeveer 1100 inwoners (2007). Tot 1 januari 2014 behoorde Echtenerbrug tot de gemeente Lemsterland.

Geschiedenis[bewerken]

Echtenerbrug vormt samen met Delfstrahuizen één woonkern. Het dorp is gesplitst geraakt doordat tot 1984 de gemeentegrens met Haskerland door de Pier Christiaansloot liep.

Recreatie[bewerken]

Echtenerbrug is na Lemmer het tweede dorp in de gemeente Lemsterland waar toerisme een belangrijke rol speelt. De Pier Christiaansloot die door de kern van Echtenerbrug en Delfstrahuizen loopt is een belangrijk toeristisch vaarwater. Deze vormt de verbinding tussen in het zuiden de Kop van Overijssel met onder andere de Weerribben en richting het noorden is het de toegang tot de Friese meren. Aan de Pier Christiaanbrug is voor schepen een bruggeld (2010: 2,-€) te voldoen. In Echtenerbrug zijn meerdere jachthavens en campings gesitueerd.

Evenementen[bewerken]

Echtenerbrug organiseert elk jaar tijdens de zomermaanden de Dolle Brêgedagen. Op de donderdagavonden wordt er dan iets op of rond de brug en het water georganiseerd, zoals zakslaan, spijkerbroekhangen, kanoracen, livemuziek en veel meer. Ook is er elk jaar bij Echtenerbrug het IFKS skûtsjesilen. Met vele gezelligheden in het dorp als een braderie, muziek op en om het water. Al enige jaren wordt het watersportseizoen afgesloten met een vlootschouw.

De feestweek in Echtenerbrug (in de tweede week van september) is een jaarlijks terugkerend iets. Hier hebben veel bekende Nederlandse bands gestaan (BZN, De Dijk, De Kast en Normaal).

Bekende Echtenerbruggers[bewerken]

  • Henk Poepjes: Officieus recordhouder paalzitten
  • Wiepke Hof: Verzetsstrijder
  • Jantje Jacobs: Joodse wijkverpleegster in de Tweede Wereldoorlog

Zie ook[bewerken]

Openbaar vervoer[bewerken]

Externe link[bewerken]