Bargebek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bargebek
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Bargebek (Friesland (hoofdbetekenis))
Bargebek
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 53′ NB, 5° 36′ OL
Overig
Woonplaats (BAG) Wijckel
Belangrijke verkeersaders N928 N359
Foto's
Centrum van Bargebek
Centrum van Bargebek
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Bargebek (Fries: De Bargebek) is een buurtschap in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland. Bargebek ligt ten noordwesten van Lemmer, tussen de dorpen Wijckel en Balk.

De buurtschap vormt het westelijk buitengebied van Wijckel. De buurtschap is op het einde van 19e en begin van de twintigste eeuw ontstaan. Het ontstond bij de buitenplaats Jagtlust en dat in een gebied dat al Bargebek werd genoemd. Deze veldnaam verwees naar het feit dat het gebied in de vorm van een varkenssnuit liep.

In 1888/89 kreeg de plaats een eigen kerk, deze was een Gereformeerde kerk die Eben Haezer genoemd werd en 1907 werd er een pastorie gebouwd. In 1982 werd de kerk verkocht aan de koster van de kerk en is later tot een opslagruimte verbouwd. Aan de buitenkant is de kerk zo goed als intact gebleven. Ondanks dat het eigen kerk kreeg werd het geen dorp genoemd. De kern groeide wel gestaag door.

Langs de hoofdweg de Jachtlustweg, het Lunenburgpaed en een stukje van de Menno van Coehoornweg is er sprake van een bebouwde kom maar deze kern kent geen blauwe plaatsnaamborden (ook niet die van Wijcken zelf), de buurtschap heeft ook geen witte plaatsnaamborden. De Jachtlustweg loopt door tot iets voor bij de rand van Balk. Bij Balk is er ook een camping gevestigd.

Naast de wegen van de kern vallen ook de wegen de Sânmar, Lynbaen, Vogelzangwei, Suderséwei, Bargebekwei en de Munnikeleane onder het gebied van de buurtschap. In de hoek van de Munnikeleane en de Suderséwei ligt een klein los buurtje. In de buurtschap zitten meerde grotere bedrijven en enkele winkels. Het heeft verder een eigen huisartsenpraktijk, tankstation en een herberg/café, herberg Boswijck.

Aan de zuidelijke rand met Wijckel ligt de buurtschap Vinkeburen. Tot 1984 behoorde Bargebek tot de gemeente Gaasterland, waarna het tot Gaasterland-Sloten behoorde. Sinds 2014 ligt het in de gemeente De Friese Meren.