Naar inhoud springen

Bargebek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bargebek
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Bargebek (Friesland)
Bargebek
Situering
Provincie Friesland
Gemeente De Friese Meren
Coördinaten 52° 53′ NB, 5° 36′ OL
Algemeen
Inwoners 200
Overig
Belangrijke verkeersaders N359
Foto's
Centrum van Bargebek
Centrum van Bargebek
Jagtlust (2019)
Jagtlust (2019)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Bargebek (Fries: De Bargebek) is een buurtschap en veldnaam in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland. Bargebek ligt ten noordwesten van Lemmer, tussen de dorpen Wijckel en Balk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De buurtschap is op het einde van 19e en begin van de twintigste eeuw ontstaan. De buurtschap ontstond bij de buitenplaats Jagtlust, in een gebied dat al Bargebek werd genoemd. Deze veldnaam verwees naar het feit dat het gebied de vorm had van een varkenssnuit (het Friese woord voor varken is baarch).

In 1888/89 kreeg de plaats een kerk. De gereformeerde kerk werd Eben Haezer genoemd. In 1907 werd er een pastorie bij gebouwd. In 1982 werd de kerk verkocht aan de koster van de kerk en is later tot een opslagruimte verbouwd. Aan de buitenkant is de kerk zo goed als intact gebleven.

Ondanks dat in Bargebek een kerk stond werd werd het geen dorp genoemd. De plaats groeide wel gestaag door. Langs de Jachtlustweg, het Lunenburgpaed en een stukje van de Menno van Coehoornweg is er sprake van een bebouwde kom maar deze kern kent anno 2019 noch blauwe, noch witte plaatsnaamborden, Naast de eerder genoemde wegen vallen de wegen de Sânmar, Lynbaen, Vogelzangwei, en de Munnikeleane onder het gebied van de buurtschap. In de hoek van de Munnikeleane en de Suderséwei is er een klein los buurtje gelegen. Bargebek kent anno 2019 meerdere grotere bedrijven en enkele winkels. Het heeft verder een huisartsenpraktijk, tankstation en een herberg/café, herberg Boswijck.

Tot 1984 behoorde Bargebek tot de gemeente Gaasterland, waarna het tot de gemeente Gaasterland-Sloten behoorde. Sinds 2014 ligt het in de gemeente De Friese Meren.

Zie de categorie Bargebek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.