Elahuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elahuizen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Elahuizen
Details
Elahuizen (Friesland (hoofdbetekenis))
Elahuizen
Elahuizen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 55′ NB, 5° 32′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019) 345[1]
Overig
Postcode 8581
Netnummer 0514
Woonplaatscode 1675
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Elahuizen (Fries: Ealahuzen) is een dorp in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten oosten/noordoosten van Balk en ten noorden van Oudega, aan de oostkant van het meer de Fluessen. In 2019 telde het dorp 345 inwoners. Onder het dorp valt ook de buurtschap Trophorne.

Geschiedenis[bewerken]

Boerderij even ten noorden van de jachthaven van Elahuizen

Van oorsprong was Elahuizen twee verschillende dorpen; Nijega en Elahuizen. Elahuizen was noordelijk gelegen van Nijega. In 1412 werd de plaats vermeld als Elahuysen, in 1487 als toe Eylahuysen, in 1492 als Elehuusen, in 1505 Elahuysum en in 1579 als Elahusen De plaatsnaam verwijst naar een nederzetting van persoon Ele, of van de afstammelingen daarvan.

Nijega is als satellietnederzetting ontstaan van Oudega. De naam verwijst dus ook naar het feit dat het een nieuwe (nije) dorp (ga) was. In 1505 werd de plaats vermeld als Nyeghae. Rond 1700 werd het gespeld als Nyega. Beide dorpen, Nijega en Elahuizen hadden een eigen kerk. De kerk van Elahuizen moest op het eind van de 18e eeuw worden afgebroken. Dit kwam doordat het water van de Fleussen oprukte. Elahuizen was een lintdorp langs dit water.

Rond 1700 werd het dorp voor het eerst serieus overspoeld door het water. Een groot deel van het dorp werd vernield en ging verloren. Het werd deels weer opgebouwd, zei dat een deel van land van het dorp onder het water was komen te liggen van het meer. De kerk moet dermate beschadigd zijn geweest dat de kerk niet werd gerestaureerd of herbouwd maar uiteindelijk wat later werd afgebroken. Zo bleef van de kerk alleen het kerkhof over waarop een klokkenstoel stond.

Deze klokkenstoel moest een eeuw later ook worden afgebroken. In 1825 was er een tweede grote watervloed waardoor opnieuw een groot deel van het al kleinere dorp vernield of verloren ging aan het water. De plek van het kerkhof wordt nog wel als 't Oud Kerkhof geduid en ligt bij de bocht in de weg die naar de buurtschap Trophorne leidt. De nieuwe herbouw was op een kleinere schaal en zo niet zo groot geworden als het dorp was. Zo werd Elahuizen steeds meer gezien als een buurtschap of gehucht van Nijega. Dat werd versterk nadat er een zuivelfabriek werd gebouwd op de grens van de twee plaatsen.

Nadat de fabriek in de tweede helft van de twintigste eeuw sloot werd de plek herontwikkeld, tot wat later een jachthaven werd. Nijega werd een tijdlang aangeduid als Nijega (H.O.N.), ter onderscheiding van twee andere Nijega's in de provincie Friesland; Nijega in de gemeente Smallingerland en Ouwster-Nijega. De afkorting H.O.N. stond voor de naam van de gemeente waar Nijega destijds in lag, de gemeente Hemelumer Oldephaert en Noordwolde. In 1956 werd dit H.O. omdat Noordwolde van de gemeentenaam viel.

De dorpsraad van Nijega stelde in 1967 voor om de plaatsnaam te veranderen naar Elahuizen[2] en dit voorstel werd overgenomen door de gemeente. Zo werden de twee plaatsen definitief één.

Van 1984 tot 1 januari 2014 behoorde Elahuizen tot de gemeente Gaasterland-Sloten, waarna het onderdeel is geworden van de gemeente De Friese Meren.

Kerk[bewerken]

De moderne kerk van Elahuizen staat in wat van oorsprong de dorpskern was van Nijega. De kerk van Elahuizen dateert uit 1865 en staat aan zuidrand van de dorpskern aan de Nijegaastervaart. De oorspronkelijk kerk van Nijega was in 1857 afgebroken en vervangen door een nieuwe kerk maar die brandde in 1864 af waarna er opnieuw een kerk werd gebouwd.

Sport[bewerken]

Elahuizen heeft samen met de naburige dorpen Oudega en Kolderwolde een gezamenlijke voetbalvereniging, SV de Wâlde. Deze is gevestigd in Oudega.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]