Fluessen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fluessen
De Fluezen
Fluessen (Friesland (hoofdbetekenis))
Fluessen
Situering
Stroomgebiedslanden Friesland
Coördinaten 52° 56′ NB, 5° 32′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte ca. 21 km²
Overig
Eiland(en) Langehoekspolle, Leijepolle, Nije Krúspôle
Foto's
De Fluessen gezien in de richting van Elahuizen
De Fluessen gezien in de richting van Elahuizen
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Fluessen (Fries en officieel: De Fluezen) is een meer in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

De Fluessen is het een na grootste meer van Friesland na het Tjeukemeer en ligt ten noordoosten van De Holken. Het meer gaat in het noordoosten over in het Heegermeer. In het meer bevinden zich enkele (kunstmatige) eilandjes, waarvan de Langehoekspolle het grootst is. Midden door het meer loopt een betonde scheepvaartroute die onderdeel is van het Johan Frisokanaal. De oppervlakte van het meer is ongeveer 21 km². De Rijstervaart mondt uit in de Fluessen.

Het Heegermeer, de Fluessen en de Morra zijn tijdens het Saalienglaciaal door een gletsjer in de ondergrond uitgeslepen; ze vormen in feite een langgerekt gletsjerdal.

De naam is afgeleid van flues, drijvende plaggen.

Natuurgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De Fluessen is onderdeel van het natuurreservaat Oudegaasterbrekken, Fluessen en omgeving, een natura2000-gebied. Het wordt beheerd door Staatsbosbeheer en It Fryske Gea. Het deel dat beheerd wordt door het It Fryske Gea wordt Fleuzen genoemd. Dit gebied omvat niet alleen de Fleussen maar ook delen van de Morra. Het bestaat uit open water met eilandjes, boezemlanden, rietzomen en wilgenbos en is in diverse deelgebieden opgedeeld. Zie verder bij het natuurreservaat.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Het eilandje Leijepolle in de Fluessen