Vegelinsoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vegelinsoord
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vegelinsoord (Friesland)
Vegelinsoord
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 60′ NB, 5° 52′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
390[1]
Overig
Woonplaatscode 2513
Detailkaart
Kaart van Vegelinsoord
Locatie in de voormalige gemeente Skarsterlân
Foto's
Zuidzijde Vegelinsoord
Zuidzijde Vegelinsoord
De Grevensmolen aan de noordzijde van Vegelinsoord
De Grevensmolen aan de noordzijde van Vegelinsoord
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Vegelinsoord (Fries: Vegelinsoard) is een dorp in de gemeente De Friese Meren (Fries en officieel: De Fryske Marren), in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noordoosten van Joure en ten noordwesten van Heerenveen, aan het Nieuwe Heerenveense Kanaal. Het dorp telde in 2021 390 inwoners. Onder het dorp valt ook de buurtschap Tweehuis.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vegelinsoord is in de tweede helft van de 19e eeuw ontstaan als Stobbegat tijdens grootschalige veenafgravingen in de regio. Het dorp ligt in De Haskerveenpolder. De plaatsnaam van de buurtschap was vernoemd naar de gelijknamige waterloop waarbij het lag. De huidige naam Vegelinsoord is te herleiden naar de familie Vegelin van Claerbergen, die in de regio een grote rol heeft gespeeld.

In het begin van de jaren 40 van de twintigste eeuw was de plaatsnaam al veranderd in Stobbega maar officieel was deze plaatsnaamverandering niet doorgevoerd. In 1954 werd alsnog besloten de naam ook officieel te veranderen, en er werd gekozen voor Vegelinsoord. Samen met de naamsverandering kreeg het in 1955 ook de dorpsstatus.

Tot de gemeentelijke herindeling op 1 januari 1984 maakte het deel uit van de gemeente Haskerland. 1 januari 2014 behoorde Vegelinsoord tot de gemeente Skarsterlân.

Poldermolen[bewerken | brontekst bewerken]

De Grevensmolen is een poldermolen uit 1859.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1945 heeft het dorp een eigen voetbalvereniging, FFS geheten. Verder heeft het een tennisvereniging, T.V. Vegelinsoord met twee buitenbanen, ijsclub De Goede Hoop en een biljartclub.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp had tot en met het schooljaar 2015/2016 een eigen basisschool, De Stobbestjelp geheten. Sindsdien gaan de meeste kinderen van het dorp naar Joure of Oudehaske naar school. De school zelf is gefuseerd met een basisschool in Haskerhorne.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft een eigen dorpshuis, Dorpshuis De Sethage en eigen toneelvereniging. Ieder jaar vindt in november Stobbepop en tot 2020 in januari het festival Sneeuwpop plaats.

Geboren in Vegelinsoord[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Vegelinsoord van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.