Nelly Bodenheim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Nelly Bodenheim
Nelly Bodenheim (ca 1920) door Isaac Israels
Nelly Bodenheim (ca 1920) door Isaac Israels
Persoonsgegevens
Volledige naam Johanna Cornelia Hermana Bodenheim
Geboren Amsterdam, 27 mei 1874
Overleden Amsterdam, 7 januari 1951
Geboorteland Nederland
Beroep(en) kunstschilder
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Johanna Cornelia Hermana (Nelly) Bodenheim (Amsterdam, 27 mei 1874 - aldaar, 7 januari 1951) was een Nederlands tekenares en sierkunstenares. Zij was een van de bekende Amsterdamse Joffers. Schilderes Lizzy Ansingh was haar boezemvriendin en zij maakten samen enkele boeken.

Biografische schets[bewerken]

Nelly Bodenheim groeide op in een welvarende middenstandsfamilie. Ze tekende graag en volgde de Dagteekenschool voor meisjes in Amsterdam (van 1887 tot 1892), daarna bezocht ze de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam (tot 1895), gevolgd door tekenlessen bij Jan Veth (1864-1925) in Laren.

Vanaf 1895 verschenen haar eerste illustraties in tijdschriften. Haar eerste illustratie werd gepubliceerd in tijdschrift De Kroniek. Ze illustreerde regelmatig voor Ons Thuis, het kindermaandblad van Henriëtte Dietz en Katharina Leopold. In 1896 illustreerde ze voor het eerst een kinderboek, Rietjes Pop van Tine van Berken. Daarna werkte ze voor verschillende uitgeverijen. Er verschenen in totaal 22 boeken met illustraties van haar hand.

In haar boeken - de meeste zijn kinderboeken - werkte zij voornamelijk met silhouetten - de zogenaamde zwart-witjes - daarnaast ook met kleurenlitho's. Haar stijl sloot niet aan bij de Nieuwe Kunst met natuurlijke motieven en gestileerde vormen. Ze maakte daarom in haar eigen tijd geen naam als vernieuwer, pas later werd ze gewaardeerd om haar originaliteit. Tijdens haar leven werd het boek Groen groen grasje (1923), met een geïllustreerd alfabet, gezien als haar beste werk.

Bodenheim maakte tevens ontwerpen voor naaldwerk en exposeerde daarmee. Verder ontwierp affiches en boekomslagen en ontwierp ze kostuums voor toneelvoorstelling 'n Winteravondsprookje onder regie van Willem Rooyaards in de Stadschouwburg Amsterdam in 1922. Bekend is het servies De Familie Kakelbont, dat zij in 1924 ontwierp voor de Maastrichtse aardewerkproducent Société Céramique.[1] In 1936 werd dit kinderservies opnieuw uitgebracht.

Externe link[bewerken]