Charlie Chaplin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Charlie Chaplin (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Charlie Chaplin.
Charlie Chaplin
Charlie Chaplin.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Sir Charles Spencer Chaplin jr.
Geboren 16 april 1889
Overleden 25 december 1977
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Charles Spencer (Charlie) Chaplin jr., (KBE) (Walworth, Londen, 16 april 1889Vevey, Zwitserland, 25 december 1977) was een Engelse artiest, acteur, regisseur, componist en komiek. Daarnaast deed hij ook nog aan pantomime en vaudeville. Hij was in de tijd van het ontstaan van de bioscoopfilm in de Verenigde Staten een van de beroemdste filmsterren ter wereld. Later werd hij ook filmregisseur. Zijn bekendste rol was die van de zwerver (The Tramp), een mannetje van eenvoudige komaf met een klein snorretje en een aanzienlijke persoonlijke waardigheid. Met een strakzittende jas, een rotting (rotan wandelstokje) en een hoedje lukt het hem in het dagelijks leven steeds weer vanuit een underdog-situatie zijn moeilijkheden te overwinnen. Chaplin speelde deze rol met veel succes van 1914 tot 1936 in tientallen films.

Biografie[bewerken]

Charlie Chaplin werd geboren als zoon van Charles Chaplin en Hannah Harriette Hill, die beiden in reizende toneelgezelschappen werkten.[1] Hannah trad op onder de artiestennaam Lily Harley. Zijn ouders gingen spoedig na zijn geboorte uit elkaar, waarna hij bij zijn moeder achterbleef. Zij besteedde de kleine Charlie en diens halfbroer Sydney uit in het armenhuis ('workhouse'), waar ze na een paar weken werden overgeplaatst naar een school voor wezen en verlaten kinderen in Hanwell. Vader Chaplin stierf als alcoholist toen Charlie twaalf jaar was, zijn moeder stortte geestelijk in en werd uiteindelijk opgenomen in een gesticht, het Cane Hill Asylum bij Croydon. Ze overleed in 1928. Later ontdekten Charlie en Sydney dat ze nog een halfbroer hadden, Wheeler Dryden (31 augustus 1892 - 30 september 1957), een zoon van hun moeder, eveneens acteur en later werkzaam bij Charlie. In 1910 emigreerde hij naar de Verenigde Staten.

Chaplin als Adenoid Hynkel in The Great Dictator (1940)

Rond Chaplins geboorte bestaan veel onzekerheden. Hij werd in een artiestenfamilie geboren, maar de geboorteplaats Walworth is onzeker. Er is geen geboorteakte opgemaakt. In 2011 ontdekte Victoria Chaplin in een afgesloten lade van een bureau in de schuilkelder onder Chaplins villa een brief die een nieuw licht op Chaplins geboorte en afkomst werpt. In 1971 had de Britse leeuwentemmer Jack Hill na het lezen van Chaplins memoires[2] aan Chaplin geschreven dat zij beiden in de woonwagen van een zigeunerkoningin op een zigeunerkamp bij Birmingham waren geboren. De zigeunerin was Hills tante. Hill voegde in een Post Scriptum toe dat hij niet op chantage uit was. Hannah Harriette Hill was volgens Hill onderweg naar het circus van haar vader en vestigde zich later in Londen. Over het waarheidsgehalte van de brief is geen zekerheid meer te verkrijgen, alle getuigen zijn inmiddels overleden, maar Victoria Chaplin noemt de brief "authentiek" en Michael Chaplin vermoedt dat zijn vader veel waarde aan de brief over de zigeunerherkomst heeft gehecht omdat de brief zo zorgvuldig werd bewaard.[3][4]

Chaplin deed het typische loopje[5][6] van de joden[7] (de zogenaamde "toffeehakken") na dat hij in Whitechapel, de arme jodenwijk van Londen had gezien.[8] Zelf was Charles niet joods en hij was in Lambeth opgegroeid,[9] maar zijn halfbroer was joods. Daarom ontkende Chaplin, die fel tegen antisemitisme en alle vormen van racisme was, nooit dat hij joods zou zijn.[10]

Stomme films waren even gemakkelijk te begrijpen voor een Chinees publiek als voor een Amerikaans; Chaplin werd letterlijk een wereldster. Met de opkomst van de geluidsfilm begon zijn reputatie te tanen; zijn kracht lag in stil spel. Tijdens het McCarthyisme werd hij in de Verenigde Staten beschuldigd van "anti-Amerikaanse activiteiten" (dat hij een communist zou zijn). Tijdens de promotie in 1952 van zijn film Limelight in Engeland besloot hij na problemen met de Amerikaanse Immigratiedienst (bovendien liet FBI-chef J. Edgar Hoover Chaplins gangen nagaan), niet meer naar de Verenigde Staten terug te keren. Hij vertrok naar Zwitserland.

Veel minder bekend is dat hij naast acteur en regisseur ook componist was. Hij schreef onder andere solowerken voor cello (een van de instrumenten die hij ook zelf, linkshandig, bespeelde), en de filmmuziek bij zijn eigen film Modern Times met het wereldberoemde nummer Smile.

Chaplin was jarenlang een van de bekendste artiesten ter wereld. Waar hij verscheen moest het verkeer worden geregeld. Chaplin werd schatrijk[11]. Politiek stond hij bekend als uiterst links. Conservatieve Amerikaanse kranten, de FBI en conservatieve politici spraken zich zeer negatief over Chaplin en zijn privéleven uit.

Huwelijken en kinderen[bewerken]

Chaplin is vier keer getrouwd geweest (en had tientallen affaires):

 • van 1918 tot 1920 gehuwd met en dan gescheiden van Mildred Harris; zij kregen een zoon: Norman Spencer Chaplin (bijgenaamd "The Little Mouse"), dit kind stierf drie dagen later.
 • van 1924 tot 1927 gehuwd met en dan gescheiden van Lita Grey; zij kregen twee zoons Charlie en Sydney.
 • van 1936 tot 1942 met Paulette Goddard, een zelfverklaard maar geen legaal huwelijk.
 • van 1943 tot zijn dood in 1977 gehuwd met Oona O'Neill. Dochter van toneelschrijver Eugene O'Neill. Toen zij trouwden was Charlie 54 en O'Neill net 18. Het huwelijk werd omschreven als gelukkig. Ze kregen drie zoons: Christopher, Eugene en Michael Chaplin en vijf dochters: Geraldine (eveneens een bekend actrice), Josephine, Jane, Victoria en Annette-Emilie Chaplin.

Onderscheidingen[bewerken]

 • In 1954 ontving Chaplin de prijs van de Raad voor Wereldvrede. Het geld schonk hij weg aan de armen van Parijs en Londen.
 • In 1965 ontving Chaplin uit handen van Prins Bernhard in Rotterdam de Erasmusprijs.
 • In 1971 werd Chaplin door Parijs bekroond met de Grande Medaille de Vermeil.
 • In 1972 kreeg Chaplin in Amerika een Academy Honorary Award voor zijn hele oeuvre. Hij kreeg toen ook de langste staande ovatie in de geschiedenis van de Oscars.
 • In 1975 werd Chaplin tot ridder geslagen door koningin Elizabeth. Daarmee veranderen zijn naam en die van zijn vrouw officieel in Sir Charles en Lady Chaplin.

Overlijden[bewerken]

Charlie Chaplin overleed in zijn slaap in 1977 tijdens de nacht/ochtend van eerste kerstdag aan een hartstilstand en was 88 jaar oud.

Op 8 maart 1978 werd zijn lijk gestolen. Het plan was om losgeld te eisen, dit mislukte en de dieven werden gearresteerd. Het lijk werd 11 weken later teruggevonden bij het meer van Genève en herbegraven onder 180 cm beton.[12]

Trivia[bewerken]

 • Het gerucht gaat dat Chaplin in de jaren twintig mee heeft gedaan aan een Charlie Chaplin-look-alikewedstrijd. Hierin zou hij niet eens de finaleronde hebben gehaald. Mogelijk betreft het hier echter een hardnekkige mythe die al bijna honderd jaar standhoudt.[13]

Filmografie[bewerken]


Beelden[bewerken]

Media[bewerken]

(video)
Eerste fragment uit de film The Bond, 1918 (z/w)
Tweede fragment uit de film The Bond, 1918 (z/w)
Derde fragment uit de film The Bond, 1918 (z/w)

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Charles Chaplin, Jr., with N. and M. Rau, My Father, Charlie Chaplin, Random House: New York, NY (1960), pages 7-8: My father [Charlie Chaplin] was born April 16, 1889, at 3 Parnell Terrace, Kennington Road, London... Both my father's parents were British subjects. My grandfather was a mixture of French and Irish--the Chaplin name is of French origin. My grandmother [Charlie Chaplin's father] had Gypsy blood--French or Spanish--inherited from her mother. My father has always been inordinately proud of that wild Romany blood.
 2. Charlie Chaplin, My Autobiography, page 19: Grandma was half gypsy [Roma]. This fact was the skeleton in our family cupboard. Nevertheless, Grandma bragged that her family always paid ground rent. Her maiden name was Smith
 3. NRC Handelsblad op 21 2 2011
 4. BBC Radio 4 op 21 2 2011
 5. De Coxa Retroverta beschreven op
 6. Antisemitism: a historical encyclopedia of prejudice and persecution, Volume 1 Door Richard S. Levy op Bla 186
 7. The Jew's Body: Anti-Semitism, Physical Culture and the Jew’s Foot door Patricia Vertinsky, University of British Columbia, Vancouver
 8. Zie http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/gait
 9. The intimate Charlie Chaplin Door May Reeves,Claire Goll,Constance Brown Kuriyama op [1]
 10. According to all his biographies (some of which trace his lineage back to the Huguenots - French Protestants), Chaplin was not jewish. His older half-brother Sydney probably had a jewish father. No-one is absolutely sure, since the man never married Chaplin's mother. (No doubt he did not believe in intermarriage...) That seems to be the sum total of Chaplin's jewish family connection. Charlie's father was Charles Chaplin Sr. Many people mistakenly thought Chaplin was jewish, especially after "The Great Dictator" and his other public defenses of the jews. It is well known that Chaplin identified strongly with the jewish people. During World War II he stopped denying he was jewish, since he felt that to do that was "playing into the hands of anti-semites". Presumably he meant that denial implied shame. op The religion of Charlie Chaplin [2]
 11. Charlie Chaplin - who grew up in the Victorian slums of London - made one of Hollywood's most spectacular fortunes. In 1916 the actor cut a deal with Mutual Studio in which he was paid $10,000 a week - around $200,000 (£110,000) in today's money. op [3]
 12. Nieuw leven in Charlies landgoed, Volkskrant, Henk Strabbing, 18 oktober 2003
 13. Zie voor een skeptische benadering van dit verhaal http://skeptics.stackexchange.com/questions/9423/did-charlie-chaplin-lose-a-charlie-chaplin-look-alike-contest