The Circus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Circus
Het circus
Filmposter
Regie Charles Chaplin
Producent Charles Chaplin
Scenario Charles Chaplin
Hoofdrollen Charles Chaplin
Distributie United Artists
Première 6 januari 1928 (VS)
28 augustus 1928 (NL)
Genre Komedie / Familie / Drama / Romantiek
Speelduur 71 minuten
Taal Engels (tussentitels)
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 900.000
Gewonnen prijzen Academy Award
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Circus is een stomme film uit 1928 onder regie van Charles Chaplin. De film leverde Charlie Chaplin een Academy Award op. Er kan echter tegenwoordig gediscussieerd worden over het feit of het wel een Oscar is, aangezien de prijs in die tijd nog niet werd aangeduid als Academy Award en Chaplin verder ook niet voor een categorie genomineerd werd.

De film kende destijds een moeizame productie. Chaplin bevond zich rond die periode in een scheiding met zijn tweede vrouw Lita Grey. Ze gingen niet vriendelijk uit elkaar en Grey was erop uit om Chaplins carrière te vernietigen. Hiervoor had Chaplin ook al een lastige filmperiode achter de rug. Hij kreeg te maken met een studiobrand die sets vernietigde, slecht laboratoriumwerk waardoor veel filmmateriaal onbruikbaar bleek te zijn en een circus dat met de grond gelijk werd gemaakt.

De film staat op #7 in de lijst van meest geld opbrengende films uit de geschiedenis van de stomme film. De film bracht in 1928 $3.800.000 op.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Chaplin speelt een zwerver die gezocht wordt voor zakkenrollen. Zijn pogingen om aan de politie te ontsnappen blijken hilarisch voor de baas van het circus waar hij zomaar binnenvalt midden in een act. De circusbaas neemt hem om die reden aan als clown. De zwerver heeft echter moeite met grappig zijn op commando.

Ondertussen wordt hij verliefd op de dochter van de eigenaar. Hij zal moeten rivaliseren met de aantrekkelijke koordwandelaar die ook een oogje op de jongedame heeft.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In de film komt een vrouw voor die een mobiele telefoon lijkt te hanteren. In eerste instantie werd gesproken over een 'tijdreizigster', omdat zoiets in die tijd nog niet bestond. Later bleek het om een van de eerste modellen hoorapparaten te gaan.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Charles Chaplin "Tramp"
Merna Kennedy Dochter van de circuseigenaar
Al Ernest Garcia Circuseigenaar
Harry Crocker Rex, de koordwandelaar
George Davis Magiër
Henry Bergman Oude clown