Walter Crane

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Walter Crane
Foto van Walter Crane (1845-1915). Detail van een foto door Frederick Hollyer (1837-1933)
Persoonsgegevens
Geboren Liverpool, 15 augustus 1845
Overleden Horsham, 14 maart 1915
Geboorteland Engeland
Nationaliteit Engelse
Signatuur Signatuur
Oriënterende gegevens
Periode Prerafaëlieten, arts-and-craftsbeweging
Stijl(en) schilderijen, illustraties, kinderboeken, keramische tegels
Bekende werken The Decorative Illustration of Books, Claims of Decorative Art
Beïnvloed door prerafaëlisme
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Walter Crane (Liverpool, 15 augustus 1845Horsham, 14 maart 1915) was een Engelse kunstenaar. Hij maakte schilderijen, illustraties, kinderboeken, keramische tegels en andere decoratieve kunst.

Crane werd beïnvloed door de stroming van het prerafaëlisme en maakte deel uit van de arts-and-craftsbeweging.

Invloed in Nederland en België[bewerken | brontekst bewerken]

Boekomslag Kunst en samenleving van Walter Crane, In het Nederlands vertaald en bewerkt door Jan Veth. Bandontwerp G.W. Dijsselhof

Ideeën en werk van de Arts and Crafts drongen op het continent het eerst door tot de Belgische kunstenaars in Brussel. In 1883 ondertekenden 20 kunstenaars daar het manifest van de kunstenaarsgroep Les Vingt met de bedoeling de progressieve, artistieke krachten te bundelen en gezamenlijke salons te organiseren. De groep bestond hoofdzakelijk uit Belgische kunstenaars, maar had nauwe contacten met de Parijse, Nederlandse en Engelse moderne kunstwereld.

De Vingt-leden waren enthousiast over de geschriften van onder anderen William Morris en Walter Crane, belangrijke vertegenwoordigers van de Arts-and-Craftsbeweging. De golvende lijnen van Crane zijn terug te vinden in de boekomslagen van de catalogi van Les Vingt. Op de Rijksschool voor Kunstnijverheid Amsterdam zochten kunstenaars als G.W. Dijsselhof naar nieuwe basisprincipes voor de boektypografie en -versiering. Via Jan Veth vormden Walter Crane's gedachten een solide ondergrond voor een Nederlandse boekvernieuwing. Vooral Veth's bewerking van Crane's boek Claims of Decorative Art. Dit boek was een pleidooi voor samenwerking tussen alle kunstdisciplines om een betere wereld te creëren voor de arbeider, ‘de nieuwe mens’. Veth benadrukte in de inleiding dat de taal van de kunst met zijn verwijzingen naar de klassieke oudheid niet meer begrepen werd. De vormentaal van de kunst moest worden aangepast.[1] Kunst en Samenleving, zoals de Nederlandse vertaling luidde, werd al snel een handboek, niet alleen voor de boekvernieuwing, maar voor de Nieuwe kunst, de art nouveau, in Nederland.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Walter Crane: The Decorative Illustration of Books. London, G. Bell and Sons Ltd. 1921 (1e druk 1896)
  • Walter Crane: Claims of Decorative Art. London: Lawrence and Bullen, 1892. In het Nederlands vertaald en bewerkt door Jan Veth als Kunst en samenleving. Scheltema & Holkema, 1894.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Saskia de Bodt, De verbeelders. Nederlandse boekillustratie in de twintigste eeuw. Vantilt (2014), pp. 19. ISBN 9789460041877.
Zie de categorie Walter Crane van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.