Walter Crane

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Foto van Walter Crane (1845-1915). Detail van een foto door Frederick Hollyer (1837-1933)

Walter Crane (Liverpool (Engeland), 15 augustus 1845 - Horsham (West Sussex), 14 maart 1915) was een Engelse kunstenaar. Hij maakte schilderijen, illustraties, kinderboeken, keramische tegels en andere decoratieve kunst.

Crane werd beïnvloed door de stroming van het prerafaëlisme en maakte deel uit van de Arts and Crafts movement. Ideeën en werk van de Arts and Crafts drongen op het continent het eerst door tot de Belgische kunstenaars in Brussel. Daar ondertekenden in 1883, 20 kunstenaars het manifest van de kunstenaarsgroep "Les Vingt" (De Twintig). De groep had tot doel de progressieve, artistieke krachten te bundelen en gezamenlijke salons te organiseren. De groep was hoofdzakelijk Belgisch, maar had nauwe contacten met de Parijse, Nederlandse en Engelse moderne kunstwereld.

De Vingt-leden waren enthousiast over de geschriften van onder anderen William Morris en Walter Crane. Crane gebruikte golvende lijnen die we in de omslag van de catalogi van De Vingt terugvinden. Op de Rijksschool voor Kunstnijverheid Amsterdam, gevestigd in het Amsterdamse Rijksmuseum zochten kunstenaars, waaronder G.W. Dijsselhof naar nieuwe basisprincipes voor de boektypografie en -versiering. Via de geschriften van Jan Veth konden Walter Crane's gedachten een solide ondergrond vormen voor een Nederlandse boekvernieuwing. Vooral Veth's bewerking van Crane's boek Claims of Decorative Art onder de titel Kunst en Samenleving dienden de Negentigers, als handboek.

Galerij[bewerken]

Bibliografie[bewerken]

  • Walter Crane: The Decorative Illustration of Books. London, G. Bell and Sons Ltd. 1921 (1e druk 1896)
  • Walter Crane: Claims of Decorative Art. London: Lawrence and Bullen, 1892.
  • Walter Crane: Kunst en samenleving. (vertaling en bewerking door Jan Veth). Scheltema & Holkema, 1894.