Lizzy Ansingh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lizzy Ansingh
Lizzy Ansingh (1950)
Lizzy Ansingh (1950)
Persoonsgegevens
Volledige naam Maria Elisabeth Georgina Ansingh
Geboren Utrecht, 13 maart 1875
Overleden Amsterdam, 14 december 1959
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) kunstschilder
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1897 - 1959
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Maria Elisabeth Georgina (Lizzy) Ansingh (Utrecht, 13 maart 1875Amsterdam, 14 december 1959) was een Nederlandse kunstschilderes.[1] Ze behoorde tot de schildergroep de Amsterdamse Joffers.

Leven[bewerken]

Ansingh was een dochter van de apotheker Edzard Willem Ansingh en Clara Theresia Schwartze. Ze was de kleindochter van kunstschilder Johann Georg Schwartze en het nichtje van schilderes Thérèse Schwartze, van wie ze haar eerste tekenlessen kreeg. Ze woonde zestien jaar in huis bij deze tante, die haar aanmoedigde en in contact bracht met vele toenmalige schilders, onder andere Franse impressionisten en de Nederlandse kunstenaars George Hendrik Breitner, Piet Mondriaan en Simon Maris.[2] De schilderes Theresia (Thérèse) Peizel-Ansingh, bekend onder de naam Sorella, was haar jongere zus.[3]

In de periode 1894-1897 bezocht ze de Amsterdamse Rijksakademie van Beeldende Kunsten.[4] Hier kreeg ze les van de professoren August Allebé, Nicolaas van der Waay en Carel Dake.

Aan de academie ontstond een vriendenkring van kunstenaressen die later de naam de Amsterdamse Joffers kreeg; naast Ansingh bestaande uit Marie van Regteren Altena, Coba Ritsema,[5] Ans van den Berg, Jacoba Surie, Nelly Bodenheim, Betsy Westendorp-Osieck en Jo Bauer-Stumpff. Het belang van de Amsterdamse Joffers was dat ze dienden als rolmodel voor andere kunstenaressen in Nederland, vooral vanaf de jaren zeventig van de twintigste eeuw.[6][7]

Ansingh was lid van de Amsterdamse kunstkringen Arti et Amicitiae[8] en Sint Lucas.

Werk[bewerken]

Naast het schilderen van portretten verkreeg Ansingh bekendheid door het schilderen van poppen,[9][10] ook hierin weer aangemoedigd door haar tante Thérèse Schwartze. Ook schilderde ze scènes uit haar achttiende-eeuwse kabinetpoppenhuis.

Bovendien schreef ze twee kinderboeken met gedichten:[11] `n Vruchtenmandje, verschenen in 1927 en Tante Tor is jarig (1950).[12] De boeken werden geïllustreerd door Nelly Bodenheim, indertijd al befaamd vanwege haar artistieke prentenboeken met bakerrijmpjes.

Daarnaast ontwierp Lizzy Ansingh boekbanden.

Het poppenhuis[bewerken]

Kijkdag in 1960 met links het poppenhuis van Lizzy Ansingh

Lizzy Ansingh kocht het achttiende-eeuwse kabinetpoppenhuis in 1911 op een veiling, voor 500 gulden. Na haar dood werd het aangekocht door Museum Arnhem. Tot 1963 stond het tentoongesteld in het in 2012 opgeheven Historisch Museum. Daarna werd het gerestaureerd en tentoongesteld in Erfgoedcentrum Rozet.[13] Op 17 december 2014 keerden ook de schoongemaakte en gerestaureerde poppen terug in het kabinet. De restauratie is gesponsord door de Vrienden van Museum Arnhem.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken]