Kunstenaarsvereniging Sint Lucas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Affiche door Johan Kesler voor de 20e jaarlijkse tentoonstelling van Kunstenaarsvereniging Sint Lucas in 1910

Kunstenaarsvereniging Sint Lucas is een kunstenaarsvereniging die in 1880 is opgericht door leerlingen van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. De vereniging vraagt aandacht voor de beeldende kunst en de positie van kunstenaars. De vereniging wordt ook Vereeniging Sint Lucas genoemd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Sint Lucas behoort tot de oudste kunstenaarsverenigingen van Nederland. De vereniging is opgericht op advies van August Allebé, de eerste directeur van de Amsterdamse Rijksacademie voor Beeldende Kunsten, en Barend Wijnveld, het toenmalige hoofd van de schildersklas. Tot de oprichters behoorden Maurits van der Valk en Jan Veth. De Vereeniging Sint Lucas werd opgericht met als doel onder de leerlingen van de Rijksakademie werkzaam te zijn "ter ontwikkeling in alle vakken die aan de Academie worden onderwezen, en vriendschap onder die leerlingen te bevorderen". De schutspatroon van de schilders, Sint-Lucas, is de naamgever en peetvader van de kunstenaarsvereniging Sint Lucas. De vereniging werd in 1882 bij koninklijk besluit goedgekeurd. Van oorsprong was Sint Lucas een studentenvereniging, maar in 1887 is ze tot een algemene kunstenaarsvereniging omgevormd. Theo Dobbelman, Abraham Hesselink en Bart Peizel waren in de loop der jaren voorzitter van de vereniging. Van 1908 tot 1948 was koningin Wilhelmina beschermvrouwe van Sint Lucas.

Exposities[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 1908 en 1990 vonden regelmatig mede onder verantwoordelijkheid van Sint Lucas exposities plaats in het Stedelijk Museum Amsterdam. In 1990 was er een conflict tussen Sint Lucas en het Stedelijk Museum, waarmee een eind kwam aan de traditie van Sint Lucas-exposities. Leden van Sint Lucas exposeerden sinds 2007 in de voormalige kerk van de Gereformeerde Gemeente aan het Hoger Einde Zuid 23 in Ouderkerk aan de Amstel en later op diverse plaatsen in Amsterdam.

Enkele leden[bewerken | brontekst bewerken]

Kunstenaars van naam sloten zich bij de vereniging aan.[1] Een aantal van hen heeft affiches geschilderd voor de Sint Lucas-exposities in het Stedelijk Museum, onder wie Jan Sluijters en Johan Kesler. Een affiche van Jan Sluijters bevindt zich in het Singermuseum in Laren.

Leden met een artikel op de Nederlandstalige Wikipedia:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]