Franz Deutmann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Franz Deutmann
zelfportret Franz Deutmann
Persoonsgegevens
Volledige naam Franz Wilhelm Maria Deutmann
Geboren Zwolle, 27 maart 1867
Overleden Blaricum, 18 juli 1915
Beroep(en) kunstschilder en fotograaf
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Larense School
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Franz Wilhelm Maria Deutmann (Zwolle, 27 maart 1867 - Blaricum, 18 juli 1915) was een Nederlands kunstschilder en fotograaf. Hij wordt gerekend tot de Larense School, die haar stijl ontleende aan de Haagse School.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Franz Deutmann was de zoon van fotograaf Franz Wilhelm Heinrich Deutmann (1840-1906) en de broer van Herman Deutmann (1870-1926), eveneens een vooraanstaand fotograaf. Hij ging als kunstschilder in de leer bij Jan Derk Huibers (1829-1919) en na een kort verblijf in Duitsland studeerde hij van 1884 tot 1887 aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, onder Karel Verlat. In 1891 keerde hij terug naar Amsterdam. Vanwege financiële problemen nam hij voor een jaar het vak van zijn vader op en werd fotograaf. In 1896 was hij er blijkbaar wat bovenop gekomen en huurde hij een atelier aan de Rozengracht. Daar schilderde hij portretten maar ook figuren, buiten of in interieurs. Zijn werk had een trieste ondertoon, waarschijnlijk veroorzaakt door psychische moeilijkheden.

In 1903 vestigde Deutmann zich in Laren, in de voorkant van een boerderij. De omgang met de Gooise schilders leek hem wat op te vrolijken. Zijn palet werd beduidend lichter en zijn schilderstijl levendiger, met name in zijn figuurstukken en portretten. In de Larense interieurs die hij schilderde bleef echter een trieste melancholie doorklinken. In zijn latere jaren noodzaakten psychische moeilijkheden hem op zijn atelier te blijven werken, waar hij met name een aantal bloemstillevens maakte.

Hoewel Deutmann technisch een vaardig kunstenaar was, had hij met zijn werken minder succes dan veel collega-schilders in Laren. Vanaf 1911 woonde hij aan de Eemnesserweg te Blaricum in het huis "Heide-Weide", waar later nog diverse schilders en schrijvers hebben gewoond, onder wie Victor van Vriesland. Hij overleed in 1915 te Blaricum, op achtenveertigjarige leeftijd.

Deutmann was lid van Arti et Amicitiae en Kunstenaarsvereniging Sint Lucas. Zijn werk is onder andere te zien in Teylers Museum te Haarlem en het Singer Museum te Laren.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Mattie Boom, Frits Gierstberg & Flip Bool: Dutch eyes: Nieuwe geschiedenis van de fotografie in Nederland. NY 2007. ISBN 9783775719506
  • I.H. van Eeghen, Een schildershuis op de Rozengracht, Maandblad Amstelodamum 40, 1953, pag. 40-43.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Franz Deutmann van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.