Otto Kriens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Otto Kriens
Dorp aan de rivier
Dorp aan de rivier
Persoonsgegevens
Volledige naam Otto Gustav Adolf Kriens
Geboren Den Haag, 20 november 1873
Overleden Voorburg, 29 juni 1930
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Kunstschilder
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Signature of Otto Kriens.jpg

Otto Gustav Adolf Kriens (Den Haag, 20 november 1873Voorburg, 29 juni 1930) was een Nederlandse kunstschilder, tekenaar en etser uit Rijswijk.

Leven en werk[bewerken]

Kriens volgde een opleiding aan de Academie van Beeldende Kunst in Den Haag en de Academie voor Schone Kunsten te Brussel. Hij was een leerling van Eduard Willem Frederik Kerling. Hij woonde en werkte vanaf 1905 in Rijswijk en was lid van de Haagse Kunstkring en Sint lucas in Amsterdam. Hij was werkzaam in Den Haag, Brussel en Rijswijk (ook Overijssel, Zeeland, Vlaanderen). Kriens schilderde in een naturalistisch-impressionistische stijl landschappen, stillevens en figuurstukken, maar hij werkte ook als tekenaar, etser, decorontwerper en wandschilder. Hij heeft interieurs gedecoreerd en witjes geschilderd voor de RMS Titanic. Hij maakte schilderingen in kerken en de koninklijke treinwagon. Hij hield zich tevens bezig met toegepaste kunst. Schilderijen van hem hangen in het Museum Rijswijk of zijn in particulier bezit.

Arie Zwart was een leerling van hem.

Otto Kriens was in 1905 getrouwd met Jeanette Guldemond en had een dochter en een zoon. Hij was lid van de Schoonheidscommissie in Rijswijk. Kriens stierf op 56-jarige leeftijd in het Voorburgse ziekenhuis na een operatie aan een blindedarm- of buikvliesontsteking.