Paulus Adriaan Gildemeester

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paulus Adriaan Gildemeester
Landschap met ruiter
Landschap met ruiter
Persoonsgegevens
Geboren Amsterdam, 5 maart 1858
Overleden Egmond aan den Hoef, 12 februari 1930
Geboorteland Nederland
Beroep(en) schilder en tekenaar
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Paulus Adriaan Gildemeester (Amsterdam, 5 maart 1858Egmond aan den Hoef, 12 februari 1930) was een Nederlandse schilder en tekenaar.[1]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Gildemeester werd geboren in Amsterdam als lid van de familie Gildemeester en oudste zoon van Hugo Martin Gildemeester (1825-1893), directeur van diverse verzekeringsmaatschappijen, en Charlotte Henrietta van Noorle van Hall (1833-1905).[2] Hij was een neef van Anna Gildemeester.

Gildemeester volgde schilderlessen bij George Hitchcock, voorman van de Egmondse School. Hij schilderde onder meer bloemen en landschappen. Hij nam deel aan de Tentoonstelling van Levende Meesters in Amsterdam (1893, 1905) en werd lid van Sint Lucas en De Onafhankelijken,[3] waarmee hij deelnam aan groepstentoonstellingen van de verenigingen, onder meer in het Stedelijk Museum Amsterdam. In 1908 vestigde hij zich met de schilderes Eugenie Hasselman (1855-1937) op huize Wimmenum in Egmond aan den Hoef.

Verzamelaar

Gildemeester maakte vele reizen naar het buitenland en verzamelde artefacten uit de oudheid. Nadat hij eerder een deel van zijn verzameling in bruikleen had gegeven aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, legateerde hij de rest van zijn collectie en een flinke som geld aan het museum.[4] Hij legateerde daarnaast kunst aan het Rijksmuseum Amsterdam.

Gildemeester overleed op huize Wimmenum, op 71-jarige leeftijd.