Naar inhoud springen

Henk Meijer (kunstenaar)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Henk Meijer
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Hendrikus Meijer
Pseudoniem HM
Geboren Groningen, 22 december 1884
Overleden Wassenaar, 22 februari 1970
Geboorteland Nederland
Beroep(en) beeldend kunstenaar
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1904 - 1970
Bekende werken portret van Bon Ingen-Housz
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Hendrik (Henk) Meijer (ook wel genoemd Henk Meyer) (Groningen, 22 december 1884 - Wassenaar, 22 februari 1970) was een Nederlands beeldend kunstenaar, illustrator en tekendocent.[1]

Hij kreeg zijn opleiding aan de Academie Minerva in Groningen en aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam, waar hij onder meer les kreeg van Antoon Derkinderen en waar hij later zelf ook les heeft gegeven. Hij was lid van de uit de Rijksacademie voortgekomen Kunstenaarsvereniging Sint Lucas en nam deel aan de tentoonstelling van deze vereniging in het Stedelijk Museum in Amsterdam in 1914.

Een bekend werk van Meijer is een geschilderd portret van Bon Ingen-Housz dat hij maakte in 1923 en dat nu in het Breda's Museum hangt.

Van 1921 tot 1950 was Henk Meijer docent tekenen aan de Academie van beeldende kunsten in Den Haag. Tot zijn leerlingen (aan de academie en/of privé) behoorden: zijn zoon Mans Meijer, Theo Bitter, Kees Bol, Lodewijk Bruckman, Bob Bruijn, Rein Draijer, Stien Eelsingh, Willem Minderman, Toos Neger, Henk Peeters, Toon Wegner, Co Westerik en Cornelis Zitman.