Gijsbertus Derksen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gijsbertus Derksen
Gijsbertus Derksen in zijn atelier
Gijsbertus Derksen in zijn atelier
Persoonsgegevens
Geboren Doesburg, 25 november 1870
Overleden Arnhem, 23 april 1920
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) kunstschilder
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Gijsbertus Derksen (Doesburg, 25 november 1870 - Arnhem, 23 april 1920) was een Nederlands kunstschilder, tekenaar en aquarellist.

Leven en werk[bewerken]

Derksen wilde al als kind kunstschilder worden. Zijn eerste lessen kreeg hij van Hendrik Willebrord Jansen. Vervolgens studeerde hij aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag en later aan de Rijksakademie van beeldende kunsten te Amsterdam, onder August Allebé en Nicolaas van der Waay. Na zijn studie vestigde hij zich te Zelhem, in de Achterhoek, waar hij huwde met Heintje Gerdessen en leraar werd aan een avondschool. Daarnaast werkte hij als kunstschilder en had zijn atelier in een schuur bij zijn huis. Hij schilderde vooral landschappen en figuurstukken, veelal "en plein air", in een realistische, soms impressionistische stijl met veel aandacht voor kleur en licht. Ook maakte hij portretten.

Derksen maakte studiereizen naar Parijs en Italië. Hij was lid van Kunstenaarsvereniging Sint Lucas en Arti et Amicitiae te Amsterdam en exposeerde op de tentoonstelling van Hollandse Levende Meesters in 1907. Na een slopende ziekte overleed hij in 1920, nog geen vijftig jaar oud.

Werk van Derksen bevindt zich onder andere in de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • De karke is lös. Schilderkunst in Oost-Nederland. Catalogus bij expositie in de Nieuwe Hollandse Kerk te Geestren, 2014.

Externe links[bewerken]